GGD roept op: 'Niet online, maar bellen voor vaccinatie-afspraak in regio'

PROVINCIE UTRECHT - Wie een uitnodiging heeft ontvangen en zich wil laten vaccineren in de eigen regio, kan het best een telefonische afspraak maken in plaats van online. Dat meldt de GGD regio Utrecht. Nu worden mensen die online een afspraak maken vaak naar bijvoorbeeld Tiel of Amsterdam gestuurd, terwijl er dichterbij ook voldoende prikmogelijkheden zijn.
"We merken dat het heel druk is. Dat komt doordat er een soort winkelmandjessysteem is, waardoor je niet altijd op de plek komt die het dichtst bij je huis is", legt manager uitbraakmanagement Maaike Schaap van de GGD regio Utrecht uit.
Als iedereen die zo oud is als jij meteen online een afspraak gaat maken, komt er een enorme overbelasting
Maaike Schaap - manager Uitbraakmanagement GGD regio Utrecht
Dat zit zo: wie de website raadpleegt voor een online afspraak, krijgt drie opties die tijdelijk in het systeem worden geblokkeerd. De persoon die de afspraak maakt, kiest uiteindelijk voor één optie, maar in die tussentijd zijn de twee andere tijdsloten nog geblokkeerd. Bij drukte betekent dit dat de verschillende opties voor een vaccinatie binnen de regio veel sneller op zijn.
De GGD adviseert in zo'n situatie om het op een later tijdstip nogmaals te proberen, of dus om te bellen. "Als iedereen die zo oud is als jij meteen online een afspraak gaat maken, komt er een enorme overbelasting", aldus Schaap.

Opnieuw minder coronabesmettingen gemeld

Ondertussen lijkt het coronavirus steeds meer terrein te verliezen. In de afgelopen week waren er in de provincie Utrecht 1442 nieuwe coronabesmettingen. Vorige week waren dat er nog 1694 nieuwe besmettingen, de week daarvoor 2491. Er belandden 17 mensen in het ziekenhuis vanwege corona en er overleden vier personen.
Landelijk is dezelfde dalende trend te zien: er waren tussen 26 mei en 1 juni in heel Nederland 20.608 nieuwe coronabesmettingen, een week eerder waren dat er 25.255. Ook het aantal nieuwe ziekenhuisopnamen ligt veel lager: 533 in de afgelopen week ten opzichte van 940 een week eerder. Het aantal sterfgevallen liep terug van 96 naar 66.
Bekijk hieronder het voorloop van het aantal coronabesmettingen in onze regio:
Besmettingscijfers GGD.
Besmettingscijfers GGD. © RTV Utrecht

Voortgang vaccinatiecampagne

Ondertussen zijn steeds meer leeftijdscategorieën aan de beurt voor een vaccinatie. In de provincie Utrecht zijn inmiddels 450.000 prikken gezet, meldt de GGD regio Utrecht. Dat is ongeveer een derde van het totaal aantal prikken dat in onze regio wordt gezet.
Het is heel belangrijk om die mensen goed te informeren, daarom zijn bij het asielzoekerscentrum reguliere GGD-medewerkers aanwezig om dingen makkelijker te kunnen uitleggen
Maaike Schaap - manager Uitbraakmanagement GGD regio Utrecht
Vanaf vandaag worden mensen die geboren zijn in 1980 opgeroepen om zich te laten vaccineren. Daarnaast worden ook daklozen en asielzoekers gevaccineerd. "Dat doen we sinds vorige week in nauwe samenwerking met een team van straatdokters en verpleegkundigen. (...) Het is heel belangrijk om die mensen goed te informeren, daarom zijn bij het asielzoekerscentrum reguliere GGD-medewerkers aanwezig om dingen makkelijker te kunnen uitleggen. Er zijn ook mensen aanwezig die de taal machtig zijn."
Behalve de negen grote locaties in de regio waar mensen hun prik kunnen halen, opent de GGD ook nog een aantal tijdelijke plaatsen. "We zijn momenteel op negen grote locaties open. Daarnaast vaccineren we vanaf volgende week in een paar andere gemeenten, dat noemen we fijnmazig vaccineren. Dan gaan we met onze spullen naar een locatie toe en dat doen we in Vianen, Wijk bij Duurstede en Soest."

Data delen met RIVM

Het RIVM komt met een nieuw persoonlijk portaal waarop mensen straks bijvoorbeeld kunnen zien op welke datum ze een coronavaccin hebben gehad, welk vaccin dat was en tot welke batch dat vaccin behoorde. De data wordt straks mogelijk ook gebruikt voor het coronapaspoort, maar hoe gaat dat straks bij mensen die eerder hebben aangegeven zijn of haar gegevens niet met het RIVM te willen delen?
"Daar krijgen wij momenteel veel vragen over: kan ik mijn vinkje (voor het delen van data met het RIVM, red.) toch weer aanzetten? Er wordt achter de schermen hard gewerkt om dat mogelijk te gaan maken, zodat iedereen die gevaccineerd is dat straks kan terugzien in het RIVM-portaal."
Wie een uitnodiging heeft ontvangen en zich wil laten vaccineren in de eigen regio, kan het best een telefonische afspraak maken in plaats van online

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.