Bewoners trekken weg: 'De binnenstad van Utrecht gaat steeds meer op een pretpark lijken'

© RTV Utrecht / Iris Tasseron
UTRECHT - De binnenstad van Utrecht wordt een pretpark. Dat vinden bewoners die zich hebben verenigd in de belangengroep Binnenstad030. Ze bieden morgen een eigen woonvisie aan aan de wethouder, die door 1.100 bewoners wordt ondersteund.
Volgens Binnenstad030 komen er teveel horecagelegenheden in de stad met als gevolg veel meer overlast dan voorheen. "Utrecht is koploper nummer 1 als het om horeca per vierkante meter gaat. Het gaat om het evenwicht, want de gemeente wil ook dat de binnenstad een woonwijk is. Zoals het nu gaat wordt de binnenstad voor studenten en AirBnb's en dus een pretpark", zegt Anke Colijn van de actiegroep.
Volgens de groep vertrekken steeds meer Utrechters uit het centrum, terwijl ze er al jaren wonen en dat is niet goed voor de stad. Eén van hen is Henny Koole. Over ruim twee weken gaat ze verhuizen. De eerste dozen zijn al ingepakt. "Ik was hier naartoe gegaan met het idee dat het gezellig zou zijn. Ik vind Utrecht een prachtige stad. Mijn familie woont er in de buurt. Theater, grote bibliotheek en ik had me aangemeld voor allerlei vrijwilligerswerk, maar ik vind de overlast te erg."
Er wordt overgegeven tegen de ruiten en tegen de voordeur geplast
Henny Koole, binnenstadsbewoner

Overlast

De geluidsoverlast van de terrassen in de stad zou de geluidsnorm ruim overschrijden, zegt Colijn van Binnenstad030. "Er is een wet op geluidshinder, er zijn diverse rapporten waarin aangegeven wordt hoe teveel lawaai ernstig belastend is voor de gezondheid. Nu is lawaai van terrassen uitgezonderd van die wetten, omdat het idee is dat het wegvalt tegen het verder aanwezige achtergrondlawaai. De terrassen zijn echter de laatste jaren groter geworden en produceren veel meer lawaai. Bij een terras in de avond is het geluid 10 tot 17x groter dan dat van welk geluidsoverlast gevend bedrijf dan ook. En echt, aan schreeuwende mensen wen je nooit, steeds opnieuw schrik je wakker."
De binnenstad van Utrecht wordt alleen voor tijdelijke bewoners
Koole woont vlakbij een shotjesbar. Vijf avonden in de week staat de straat waar ze woont vol met mensen. "Mijn buren vertellen dat ze niet kunnen slapen, dat ze uitgescholden worden door de cafébezoekers. Dat er tegen hun ramen wordt opgeklommen, dat er wordt overgegeven tegen de ruiten, dat er kots op straat ligt en dat er tegen de voordeur wordt geplast."

Woonvisie

Uit onderzoek van ondernemersvereniging Centrum Management Utrecht zou blijken dat de helft van de binnenstadsbewoners de overlast geen probleem vindt en dat een kwart graag meer levendigheid zou willen zien. In totaal wonen zo'n 20.000 mensen in het centrum en 1.100 van hen ervaart dus teveel overlast. Ze willen dat ook met hen rekening wordt gehouden, zegt Colijn "Je gaat niet in de binnenstad wonen als je gewoon een rustzoeker bent. Dan vertrek je naar de Achterhoek of ga je ergens anders wonen. Als binnenstadsbewoners klagen is er echt wat aan de hand."
Binnenstad030 heeft een eigen visie gemaakt waarin staat dat er een horecastop moet komen en dat er op overlast gehandhaafd moet worden. Verder pleit de groep ervoor zogenoemde 'vermaaksfuncties' meer te spreiden over de hele stad en massatoerisme te ontmoedigen. De actiegroep hoopt zo te voorkomen dat het centrum van de stad alleen nog maar voor tijdelijke bewoners is.
Henny Koole heeft haar keuze gemaakt en vertrekt. Ze vindt dat ook de gemeente een duidelijke keuze moet maken. "Zeg gewoon, als je eerlijk bent: de binnenstad is voor de horeca en voor het uitgaanspubliek en om te feesten, maar niet meer om te wonen. Het kan gewoon niet."
Vanavond wordt een petitie aangeboden aan de raad en morgen ontvangt de wethouder de woonvisie van de belangengroep Binnenstad030.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.