Podcast Stadhuisplein: 'Student & Starter is geen one-issue partij'

© Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - De nieuwe lijsttrekker van de Utrechtse jongerenpartij Student & Starter vindt dat haar partij allesbehalve een one-issue partij is. Dat zegt ze in de podcast Stadhuisplein Utrecht. Wel vindt Esma Kendir dat jongeren zwaar ondervertegenwoordigd zijn in Utrechtse politiek.
Kendir was uitgenodigd naar aanleiding van de podcast van vorige maand. Daarin werd haar rol als lijsttrekker besproken. Kendir heeft zich gestoord aan de uitzending waarin haar partij werd verweten oppervlakkig te zijn. Ook hekelden de panelleden het roulatiesysteem waarbij raadsleden slechts twee jaar in de raad zitten en daarna plaats maken voor een nieuwe kandidaat.

Geen speeltuin

In de podcast van deze maand herhaalt politiek journalist Tom Staal dat standpunt. De Utrechtse gemeenteraad is volgens hem geen speeltuin, hij vindt dat je het leren van het politiek vak heel goed in commissies kan doen, en dat je daarvoor niet in de gemeenteraad hoeft te zitten. Hij vindt dat raadsleden daadkrachtig het beleid van het college moeten controleren.
Esma Kendir is het daar in het geheel niet mee eens. "Ik ben hier niet om te spelen", zegt ze in de podcast. Om eraan toe te voegen dat ook zij na twee jaar plaats gaat maken voor een ander. "De belangrijkste reden is dat we een frisse blik kunnen brengen in de gemeenteraad van Utrecht", vindt Kendir. "In die zin is ons systeem van meerwaarde voor de gemeenteraad van Utrecht." Ze belooft dat als zij over twee jaar plaatsmaakt, dat ze dan haar kennis fatsoenlijk overdraagt aan haar opvolger.
De hele podcast kan je hieronder beluisteren:
De raad moet een afspiegeling zijn van de samenleving. Jongeren zijn, volgens Kendir, in de raad ondervertegenwoordigd. Oud-raadslid Arjan Kleuver is het daar niet mee eens: "De Utrechtse raad wordt al jaren door heel veel jongeren bevolkt." Kleuver benadrukt daarnaast dat de samenstelling van de raad de keuze van de kiezer is.

Slim en betrokken

Arjan Kleuver heeft toch bewondering voor de jongerenpartij: "Student & Starter heeft de afgelopen jaren continu - ook met die wisselingen - ontzettend slimme, betrokken en goede raadsleden geleverd." Gespreksleider Marc van Rossum du Chattel onderschrijft dat niet, in een vorige periode had Student & Starter een raadslid dat niet aan die kwalificatie voldeed.
Ook de hoofddoek van Esma kwam nogmaals aan bod. Tom Staal heeft geen enkel probleem met hoofddoeken in het algemeen. Hij vindt echter dat in een volksvertegenwoordiging geen ruimte is voor religieuze uitingen, zoals een keppeltje of een hoofddoek. Esma Kendir is het daar niet mee eens. Zij beweert dat veel Utrechters een hoofddoek dragen en dat die zich ook vertegenwoordigd moeten voelen. Over de mening van Staal zegt ze: "Het is een kleurenblind standpunt in plaats van een kleurenbewust standpunt." Kleuver benadrukt dat je in Nederland een scheiding hebt tussen geloof en staat, maar niet tussen politiek en overtuiging.

Binnenstad

In Stadhuisplein Utrecht praten de panelleden ook over de binnenstad van Utrecht. Arjen Kleuver die tegenwoordig werkt voor het Centrum Management Utrecht maakt zich boos over een kleine groep binnenstadbewoners die klaagt over de drukte in de stad. Die groep vertegenwoordigt maar 25% van de inwoners van de binnenstad, zegt Kleuver over deze actiegroep. "Dit zijn niet de bewoners van de binnenstad. 75% van de binnenstadbewoners vindt het prima of wil het juist levendiger. Die hebben een veel te leuk leven, die komen niet op inspraakavonden." Kleuver benadrukt dat het feitelijk onwaar is dat het steeds drukker wordt in de stad.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.