Sharon Dijksma krijgt vaccinatie en tóch nieuwe uitnodiging voor AstraZeneca-weigeraars

© Sharon_Dijksma, Instagram
PROVINCIE UTRECHT - Sharon Dijksma kreeg vandaag haar coronavaccinatie terwijl haar collega Lucas Bolsius in quarantaine moest. Dit is corona vandaag: al het coronanieuws verzameld op één plek.

Sharon Dijksma ontvang 'prik der prikken'

Blij en opgelucht: dat was burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht vandaag nadat ze 'de prik der prikken' had gekregen en officieel was ingeënt tegen het coronavirus.
"Dank aan de mensen van de GGD voor de snelle en vakkundige wijze waarop dit is georganiseerd", liet de burgemeester van Utrecht weten.
De tekst gaat door onder de foto.
Sharon Dijksma vierde haar vaccinatie op Instagram.
Sharon Dijksma vierde haar vaccinatie op Instagram. © Sharon_Dijksma, Instagram
Dijksma heeft al eens corona gehad. Vervelend, maar het heeft ook een voordeel: ze hoeft nu maar één inenting. "Een hele opluchting", meldde ze op Instagram.

Tóch nieuwe uitnodiging voor AstraZeneca-weigeraar

Zestigplussers die zich niet wilden laten prikken met het AstraZeneca-vaccin krijgen toch een uitnodiging voor een prik met een ander vaccin. Dat heeft demissionair zorgminister Hugo de Jonge bekendgemaakt.
De vaccinweigeraars krijgen vanaf zaterdag de kans om een nieuwe afspraak te maken. Ze krijgen dan een vaccin van Pfizer of Moderna.
Het prikken met het AstraZeneca-vaccin werd twee keer stilgelegd om onderzoek te doen naar de bijwerkingen. Die bleken zeer zeldzaam was de eindconclusie. Het doorgaan met prikken is in zulke gevallen beter dan stoppen. Als je doorgaat met prikken, zijn er veel minder mensen met corona, en een paar mensen met zeldzame bijwerkingen. Stop je met vaccineren dan heb je weliswaar geen mensen met bijwerkingen maar wel veel mensen met corona. Dat laatste kost uiteindelijk meer levens.

Extra inzameling kerken voor kosten coronacrisis

De kerken gaan een inzamelingsactie starten om de kosten van de coronacrisis op te vangen.
Er is extra geld nodig om de gebouwen en gemeenschappen te onderhouden, zegt woordvoerder Anna Kruse van de actie Kerkbalans. Die inzamelingsactie voor de kerken vindt elk jaar plaats maar nu is er dus extra geld nodig door de coronacrisis.
Kerken kregen volgens de organisatie achter de actie minder geld binnen omdat er door de coronamaatregelen bijvoorbeeld geen zaalverhuur was. Daarom wordt er vanaf dinsdag, onder het motto 'Houd elkaar vast', een extra actie opgestart.

Eerste prikken voor dertigers

De eerste mensen die in 1981 zijn geboren, kunnen nu een afspraak maken voor een vaccinatie tegen het coronavirus. En daarmee zijn voor het eerst mensen die in de dertig zijn (en later dit jaar 40 worden) aan de beurt. Het gaat om zo'n 210.000 mensen.
De tekst gaat door onder de foto.
Tweet van de GGD over vaccinaties voor eerste dertigers.
Tweet van de GGD over vaccinaties voor eerste dertigers. © GGDRU, twitter
De gelukkigen krijgen een uitnodigingsbrief van de GGD maar kunnen ook nu al een afspraak online inplannen. Mensen die al gevaccineerd zijn, omdat ze bijvoorbeeld in de zorg werken of een medische indicatie hebben waardoor ze voorrang kregen, mogen de uitnodiging negeren.

Coronacijfers zien er goed uit

De afgelopen 24 uur kwamen er 2530 nieuwe coronabesmettingen bij waarvan 195 uit Utrecht. Het aantal is iets gestegen ten opzichte van gisteren maar het coronavirus blijft nog steeds op zijn retour.
Dat het de goede kant op gaat, blijkt uit de weekcijfers. 20.608 besmettingen: zoveel (of liever: zo weinig) nieuwe coronagevallen telde het RIVM in Bilthoven in de afgelopen week. Het aantal nieuwe besmettingen in heel het land is daarmee ruim 18 procent minder dan een week eerder en het laagste sinds september vorig jaar.
Er kwamen negen overlijdensgevallen veroorzaakt door corona bij. Die mensen kunnen ook eerder zijn overleden: soms duurt het even voor de data hierover wordt doorgegeven aan het RIVM.

Vernieuwd Kamp Amersfoort leeft toe naar heropening

Eindelijk kan Kamp Amersfoort binnenkort bezoekers ontvangen en dus is de organisatie stiekem best gespannen. Dat gevoel leeft natuurlijk bij meer musea in het land, maar bij de instelling in Amersfoort toch nét wat meer want het museum werd helemaal vernieuwd, maar kon daarna nog niemand ontvangen.
De tekst gaat door onder de foto.
Het verhaal van gevangenen wordt verteld via fotozuilen.
Het verhaal van gevangenen wordt verteld via fotozuilen. © RTV Utrecht
In april ging het vernieuwde museum officieel open. Maar vanwege de coronamaatregelen bleven de deuren sindsdien gesloten. Nu leeft de organisatie toe naar het moment dat de eerste bezoekers langskomen om meer te leren over de tragische geschiedenis van deze plek.
In de nieuwe inrichting van het museum komt het lot en lijden van de gevangenen die hier vastzaten naar voren door bijvoorbeeld een fotowand met gezichten van de gevangenen. In Kamp Amersfoort zaten in de Tweede Wereldoorlog naar schatting 47.000 gevangenen. 650 van hen overleefden dat niet. Hun verhalen worden verteld door middel van fotozuilen, voorwerpen en wisseltentoonstellingen.

Economie draait hard vanwege positiviteit over coronacrisis

De Nederlandse industrie ligt weer op stoom. Sterker nog, de bedrijvigheid ligt op recordniveau. De Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) beweert dat. Zij zeggen dat de groei in het aantal orders voor de industrie groter is dan ooit.
De bedrijvigheid heeft ook een nadeel want er zijn nu wereldwijd tekorten aan materialen als bijvoorbeeld computerchips. De levertijden daarvan zijn dan ook lang. Sommige bedrijven moesten zelfs de productie tijdelijk stilleggen omdat er niet genoeg chips beschikbar waren.
De economische positiviteit is ook te zien op de beurs. De AEX-index in Amsterdam noteerde vandaag even de hoogste stand ooit.

Bolsius in quarantaine vanwege besmetting thuis

Burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort zit opnieuw in thuisquarantaine. Een van zijn kinderen is positief getest op het coronavirus, laat de gemeente weten.
De tekst gaat door onder de foto.
Lucas Bolsius tijdelijk in quarantaine
Lucas Bolsius tijdelijk in quarantaine © Gem_Amersfoort, twitter
Bolsius werkt thuis gewoon door. Veel van zijn afspraken waren al digitaal ingepland, de fysieke afspraken worden nu alsnog omgezet naar een digitale afspraak.
Als hij na vijf dagen negatief getest wordt op het coronavirus, mag Bolsius weer uit quarantaine

Cafe in azc in Oog in Al eindelijk open na lockdown

De opening was, op z'n zachtst gezegd, niet ideaal maar nu hebben de asielzoekers van het azc op de Joseph Haydnlaan in Utrecht zin om de deuren open te gooien van hun 'community café' A Beautiful Mess.
Het café kreeg vorig een horecavergunning precies één dag voor het begin van de tweede lockdown. Maar nu mag het dus eindelijk open.
Ik hoop dat Nederlanders hierheen komen, dat wij samen praten.
Kalda uit Eritrea werkt in café in azc
Het café heeft als doel bewoners van de omliggende wijk Oog in Al kennis te laten maken met de bewoners van het asielzoekerscentrum en andersom. De 22-jarige Kalda uit Eritrea werkt in het café en kan niet wachten op de eerste gasten: "Ik hoop dat Nederlanders hierheen komen, dat wij samen praten."

Mbo'ers vinden makkelijker stageplek door versoepelingen

De versoepelingen van de coronamaatregelen zullen om een hele specifieke reden positief ontvangen zijn door mbo'ers: zij kunnen nu namelijk makkelijker een stageplek vinden dan een paar maanden geleden.
Mbo'ers die voor hun studie op stage moesten, hadden door de coronamaatregelen moeite om een plek te vinden. Veel bedrijven waren dicht of hadden geen tijd of zin in een stagiair die begeleid moest worden.
Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB), een organisatie die zich specialiseert in de samenwerking tussen middelbaar beroepsonderwijs en bedrijven, telde het aantal stageplekken. Volgens de SBB waren er in januari bijna 23.000 mbo'ers op zoek naar een stageplek. Dat zouden er nu rond de 12.000 zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.