RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Speed pedelec mag op fietspad in Amersfoort, Veilig Verkeer Nederland reageert bezorgd

AMERSFOORT - De gemeente Amersfoort staat mensen met een speed pedelec toe om binnen de bebouwde kom het fietspad te gebruiken. In de meeste gemeenten moeten gebruikers van de elektrische fiets, die 45 kilometer per uur kan, net als scooters en brommers over de weg. Sommige gemeenten kiezen ervoor om van die landelijke regels af te wijken.

Aanleiding voor de gemeente Amersfoort om deze groep weggebruikers toch toe te laten op het fietspad was dat sommige gebruikers van de speed pedelec zich onveilig voelden tussen de auto's. De gemeente geeft ze daarom de mogelijkheid om ontheffing aan te vragen. Zij moeten zich op het fietspad wel houden aan een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur.

Onduidelijk
Vereniging Veilig Verkeer Nederland reageert bezorgd op de ontwikkeling in Amersfoort. "Deze voertuigen vallen onder de categorie bromfiets", aldus woordvoerder Rob Stomphorst. "Dat betekent wettelijk dat ze op de rijbaan thuishoren."

Het fietspad is volgens Stomphorst te vol en te druk voor de speed pedelec, vooral in de binnenstad. Bovendien maakt gemeente Amersfoort de regels alleen maar onduidelijker met deze uitzondering. "Dit werkt alleen maar verwarrend."

Minder verkeersongevallen
De kernvraag is volgens Stomphorst wat deze uitzondering uiteindelijk aan verkeersveiligheid oplevert. Hij vergelijkt het met de verplaatsing van de scooter naar de rijbaan. "Toen werd het fietspad ook te vol en moesten de snelheden omlaag." Die aanpassing heeft volgens Stomphorst zijn vruchten afgeworpen. "We hebben daardoor nu minder verkeersongevallen. De verplaatsing van de speed pedelec naar de rijbaan valt in dezelfde categorie."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -