Instellingen

Parken bezaaid met afval: 'Hoe durf je het zo achter te laten?'

PROVINCIE UTRECHT - "Het is een schande, een grote schande. Hoe durf je het hier zo achter te laten? Het hele veld is bezaaid met ellende", zegt een geschrokken wandelaar bij het Utrechtse park Lepelenburg.
Nu het eindelijk zomers weer is, zitten de parken 's avonds vol. Maar de eigen rommel meenemen of naar een prullenbak brengen, gebeurt vaak niet. De volgende ochtend hebben medewerkers van de gemeente dan ook de handen vol om de parken weer schoon te krijgen.

'Reuzenballon met afval'

In Lepelenburg is het woensdagochtend inderdaad wel erg bont, ziet Radio M Utrecht-verslaggever Robert Jan Booij. "Het lijkt alsof er een reuzenballon met afval boven het park is geknapt", zegt hij. "Overal liggen zakken, flessen, lege pizzadozen. Noem alles maar op."
Alsof er een reuzenballon vol afval is geknapt in park Lepelenburg
Ook in het even verderop gelegen Wilhelminapark is de aanblik 's ochtends nog rommelig. Toch doet de gemeente er alles aan om te voorkomen dat de parken veranderen in een vuilnisbelt, zegt wijkopzichter René van Heeren.
"Wij zijn gisteravond al om 19.00 uur begonnen", begint hij. "Dan maken we een heel rondje. We legen de prullenbakken en verzamelen de grote stukken vuil op de ligweides. Dus wat je nu nog ziet, is wat er is blijven liggen na 23.00 uur 's avonds."

Afvalcoaches

Om zoveel mogelijk mensen te bewegen om hun afval op te ruimen, worden zelfs afvalcoaches ingezet. "Dan loopt er iemand door het veld die vraagt of mensen hun afval mee willen nemen. Als ze geen tas of zak bij zich hebben, krijgen ze een zak van de gemeente."
Wijkopzichter René van Heeren (l) helpt mee om het afval op te ruimen
Wijkopzichter René van Heeren (l) helpt mee om het afval op te ruimen © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Meer prullenbakken neerzetten, gaat volgens hem niet helpen. "Dit zijn al persprullenbakken. Daar gaat al vijf keer meer in dan in een gewone prullenbak."

'Laat het gewoon liggen'

Maar wat is dan wel de oplossing? Een vrouw bij park Lepelenburg heeft wel een idee. "Als de gemeente het hier twee dagen laat liggen, dan zien mensen dat er geen plek meer is om te zitten." Een buurtbewoner ziet daar wel iets in: "Ik vind dat een goed idee. Ik dacht ook meteen: wat is dit voor onzin", zegt hij over de huidige staat van het park.
Ondertussen zijn de vuilophalers verwoed bezig om het veld weer schoon te krijgen, zodat er ook vandaag op het gras weer van de zon kan worden genoten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.