Meerdere middelbare scholen gaan maandag niet volledig open: 'Groot deel docenten en leerlingen vindt het onveilig'

UTRECHT - Meerdere middelbare scholen in de provincie openen aanstaande maandag nog niet volledig de deuren. De scholen gaan daarmee in tegen het kabinet, dat juist eist dat de scholen vanaf die datum weer volledig heropenen.
Een van die scholen is het St. Bonifatiuscollege in Utrecht. Rector Hanneke Schreuder schrijft in een brief aan de ouders van leerlingen dat ze het schooljaar af zullen maken met halve klassen omdat dat de rust voor de resterende weken van dit schooljaar bewaart.
"Het merendeel van onze docenten en ook veel leerlingen geven aan tot de toetsweek door te willen gaan op de manier waaraan iedereen gewend is. Veel leerlingen weten wat ze te doen staat en zijn bezorgd dat op de valreep naar hele klassen gaan, juist onrust geeft en ten koste gaat van een goede afronding van het schooljaar", valt te lezen in de brief.

Enquête

Bovendien beperkt de school het risico op besmettingen onder leerlingen en mogelijk gezinsleden, staat in de brief. De school heeft onder medewerkers een enquête gehouden waaruit bleek dat een groot deel van het personeelsbestand nog niet in gevaccineerd.
"Daarnaast zijn veel leerlingen bezorgd juist nu nog besmet te raken of in quarantaine te moeten, waardoor ze de laatste lessen of de afsluitende toetsen van het jaar moeten missen", aldus de school.
De ventilatie in de school is volgens de rector ook niet voldoende: "We kunnen in dertien te kleine lokalen in ons hoofdgebouw niet meer dan vijftien leerlingen toelaten vanwege het ontbreken van afdoende ventilatie. Hiermee is meer dan een kwart van onze lokalen tot het moment van volledige vaccinatie, onvoldoende op een veilige wijze in te zetten voor hele klassen."

Christelijk Gymnasium Utrecht

Ook het Christelijk Gymnasium Utrecht (CGU) zet voorlopig de deuren nog niet volledig open. De school benadrukt in een brief aan de ouders dat de veiligheid voorop staat en er door een verbouwing lastig afstand te houden is.
De scholen vallen onder de koepelorganisatie PCOU/Willibrord, welke niet bereikbaar was voor commentaar. Vanaf volgend schooljaar gaan beide scholen wel volledig open.

Eigen tempo

Het Griftland College, Baarnsch Lyceum en Waldheim-mavo trekken ook hun eigen plan. De scholen gaan op verschillende data weer volledig open.
De Waldheim-mavo gaat per 7 juni weer volledig open. Het Baarnsch Lyceum en het Griftland College kiezen ervoor om eerst het onderwijsprogramma af te maken op de wijze zoals zij dat al maanden doen. Pas tijdens de toets- en de daarop volgende projectweken zullen ook op deze scholen weer de volledige klassen op school te zien zijn.
"Dat is voor het Griftland vanaf maandag 28 juni, voor het Baarnsch Lyceum vanaf woensdag 30 juni. De zomervakantie start op vrijdagmiddag 16 juli", aldus de scholen in een gezamenlijk persbericht.
Reden voor de geleidelijk heropening, is de onrust bij medewerkers, die eveneens grotendeels nog niet zijn gevaccineerd: "Ze hebben een ernstig bezwaar tegen het op korte termijn voor volle klassen te moeten staan. Ook de reacties van de vakverenigingen liggen in die lijn."

Bezoek van Inspectie van het Onderwijs

De Inspectie van het Onderwijs laat weten dat nog veel meer scholen niet van plan zijn volledig open te gaan aanstaande maandag. Volgens een woordvoerder zal de dienst contact opnemen met de desbetreffende scholen.
"Wij gaan dan in gesprek met het bestuur en zullen aanhoren wat de overwegingen zijn. Als er sprake is van overmacht is het een ander verhaal dan als het bijvoorbeeld roostertechnisch niet lukt om de deuren te openen. Het belang van de leerling staat bovenaan", aldus de Inspectie.
"Naar aanleiding van dit gesprek zullen wij kijken of er nadere stappen gezet zullen worden vanuit ons. Dat laten we over aan de inspecteurs en verschilt per school."
De meeste scholen in de regio gaan wel volledig open, zoals deze school in Amersfoort
Andere scholen zijn juist sinds vorige week maandag alweer volledig open, zoals het Ichtus College in Veenendaal. Een spannende beslissing, vond directeur Jaap van Dam destijds.
"We hebben best discussie gehad en gedacht: 'heeft het nou zin, die paar weken.' Maar je merkt dat veel leerlingen en docenten het graag wilden", zei hij eerder tegen RTV Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.