Leegstand in Driebergs ouderencomplex: 'Dat is nergens voor nodig'

© RTV Utrecht
DRIEBERGEN-RIJSENBURG - Tenminste, dat vindt inwoner van Driebergen en woningzoekende Frans Copini. Woonoord Kraaijbeek is een complex met 79 appartementen voor 55-plussers, 16 daarvan staan al enige tijd leeg.
De situatie is ruim een jaar geleden geleidelijk ontstaan. Na vertrek van bewoners zijn er geen nieuwe huurders in de woningen gekomen. Copini zou graag kans maken op een appartement in het complex: "De misstand is dat we een enorme druk op de woningmarkt hebben hier in Driebergen. Het is dus bijna onmogelijk om je eengezinswoning te verlaten en kleiner te gaan wonen."

Verkopen of renoveren

Over het woonoord (bouwjaar 1977) bestaat al enige tijd getouwtrek. Eigenaar Warande wilde het complex eerst verkopen omdat renoveren te duur zou zijn. Van dat plan is toch afgestapt, het pand wordt toch wel gerenoveerd. Sindsdien komen er geen nieuwe bewoners in leeggekomen appartementen.
Het woonoord staat deels leeg.
Warande bestuurder Harry Finkelflugel heeft in de tussentijd wel een modelappartement laten inrichten: "Het is natuurlijk ook zoeken met zo'n groot pand. Waar doe je het beste aan? Wij denken dat het beste is om ze van binnen te renoveren", zegt de bestuurder. Warande wacht met de werkzaamheden tot een aannemer meerdere appartementen onder handen kan nemen.
Ondertussen staan op de wachtlijst van het woonoord ongeveer 160 namen. Copini heeft vorig jaar zelfs al een rondleiding en bezichtiging gehad, sindsdien is het oorverdovend stil vanuit Warande. "Er staan zo'n 100 mensen voor mij op de wachtlijst. Die zijn dus eerder aan de beurt. Maar als er geen verhuur plaatsvindt van leegstaande appartementen gebeurt er ook niets."
Ook een aantal bewoners die nu in Kraaijbeek woont snapt niet waarom de renovatie van leegstaande appartementen nog altijd op zich laat wachten.

Nieuwbouw

Warande-bestuurder Finkenflugel heeft meer plannen voor het terrein van het Woonoord. Warande wil meer woningen toevoegen aan het complex: "We zijn nog in overleg met de gemeente, maar het zou mooi zijn om iets meer appartementen toe te voegen. Dan wordt het ook betaalbaarder, dan kun je de kosten over meer appartementen spreiden."
Copini wil vooral weten wanneer verhuur weer plaats gaat vinden bij Kraaijbeek. Warande kan niets beloven, maar hoopt in de loop van dit jaar. Finkenflugel: "De belofte is dat er een heel mooi appartement komt. Mensen die hoog op de wachtlijst staan, bij de eerste twintig, die hebben echt wel vooruitzicht. Als je op plek 200 staat kan ik beloven dat het niks wordt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.