Instellingen

Is deze Utrechtse onderzoeker het grootste wetenschappelijke talent? 'Nieuwsgierigheid is de crux'

© Universiteit Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Is Edwin Pos hét wetenschapstalent van 2021? Volgens wetenschapstijdschrift New Scientist zou de Utrechtse onderzoeker dat zomaar kunnen zijn. Het nomineerde Pos samen met twee andere finalisten tot grootste wetenschappelijke talent van Nederland en Vlaanderen.
Door het blad wordt hij omschreven als een soort Indiana Jones die op expeditie gaat tot diep in het Amazoneregenwoud. "Indiana Jones klinkt heel mooi", reageert hij opgewekt. "Maar wat we eigenlijk doen is het verzamelen van data. We willen iets zeggen over de natuur en dat kan je alleen maar doen als je daar ook iets van weet."
En daarbij gaat hij er wel degelijk ook zelf op uit. De onderzoeker van de Universiteit Utrecht richt zich in zijn werk op bomen. "Het komt er op neer dat we een stuk afzetten, meestal een hectare. En dan gaan we tellen. Welke bomen staan daar en hoe veel zijn dat er?"

Enorme bak data

Dat doet hij gelukkig niet alleen, zegt hij. "Meer dan tweehonderd mensen doen dit in de Amazone. Dan krijg je een enorme bak aan data met alle soorten bomen. Dan ga ik rekenen. Waarom staan die soorten daar? Waarom staan sommige soorten wel op de ene plek, maar niet op de andere plek?"
Daarbij is er wel het probleem dat veel bossen verdwijnen, ook in de Amazone. Het is lastig om dat grijpbaar te maken, zegt Pos. "Ik vind dat daar een belangrijke rol voor ons als wetenschappers ligt."
"We verliezen veel biodiversiteit. Maar we hebben nog veel natuur over. We kunnen de natuur ook ten dele herstellen. Het is juist dat herstellen waar we aan willen werken: want hoe moeten we dat gaan doen?"

Aanstekelijk enthousiasme

Wat dat betreft zijn er dus genoeg uitdagingen, die Pos graag wil aangaan. Zijn enthousiasme werkt daarbij ook aanstekelijk. Want hij werd ook al meerdere keren gekozen tot docent van het jaar.
Weet hij hoe dat komt? "Ik heb een enorme passie voor mijn werk. Ik zeg ook nooit dat ik naar mijn werk ga. Het voelt ook niet als werk. Het is voor mij ontzettend leuk om onderzoek te doen, maar ook om daarover te vertellen."
Een belangrijk ingrediënt daarbij is nieuwsgierigheid. "Ik denk dat de crux is van een goede wetenschapper zijn om een intrinsieke nieuwsgierigheid te hebben. Het leven is voor mij een grote puzzel en die probeer ik op te lossen."
Pos hoort volgende week donderdag of hij de verkiezing van het grootste wetenschappelijke talent van Nederland en Vlaanderen heeft gewonnen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.