Advocaten Marengoproces eisen vergeefs aanwezigheid kroongetuige Nabil B.

De extra beveiligde rechtbank bij Schiphol
De extra beveiligde rechtbank bij Schiphol © RTV Utrecht / Riks Ozinga
IJsselstein - De advocaten van een aantal verdachten in het liquidatieproces Marengo hebben woensdag vergeefs geëist dat kroongetuige Nabil B. in de rechtszaal verschijnt om te verklaren. De Utrechter zegde vorige week zijn medewerking als kroongetuige voorlopig op omdat hij ontevreden is over de manier waarop zijn naasten worden beveiligd.
De advocaten vonden dat de rechtbank het weigerachtige gedrag van B. niet langer moest "pikken" en dat zij hem tot verschijnen moest dwingen. De rechtbank ging daar niet in mee.

Plicht om te verschijnen

In het kader van de inhoudelijke behandeling is de rechtbank sinds vorige week bezig met het bespreken van de afzonderlijke moorddossiers. B. zou daarover worden ondervraagd. De rechtbank vond het niet zinvol de kroongetuige onder dwang naar de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp te laten brengen, als hij toch geen vragen zou beantwoorden.
De advocaten wezen erop dat B. de wettelijke plicht heeft te verschijnen. Met zijn weigering daartoe schendt hij niet alleen de gemaakte afspraken met het OM, maar pleegt hij volgens de raadslieden ook een strafbaar feit.
Zij zeiden er begrip voor te hebben dat beveiliging voor B. een uiterst delicaat punt is: B.'s broer werd in maart 2018 doodgeschoten, een week nadat het OM het bestaan van de kroongetuigendeal bekend had gemaakt. In september 2019 werd B.'s advocaat Derk Wiersum vermoord. Niettemin lijkt B. nu "een jammerend kind", zei een van de advocaten, dat telkens nieuwe eisen stelt en "zijn kont tegen de krib gooit" als het zijn zin niet krijgt.

Volgende week

Volgende week is de bespreking van een moorddossier aan de orde waarin B. niet alleen getuige maar ook verdachte is. Op die zitting zal hij moeten verschijnen. De rechtbank neemt zich voor B. bij die gelegenheid te vragen hoe het zit met het van zijn kant opschorten van de afspraken met het OM.
In Marengo is Ridouan T. uit Vianen hoofdverdachte. Woensdag bespreekt de rechtbank de moord op Samir Erraghib, waartoe T. de opdracht zou hebben gegeven. De 37-jarige Erraghib werd op 17 april 2016 doodgeschoten toen hij voor zijn huis in IJsselstein in zijn auto zat, met zijn zevenjarige dochter naast zich. Het kind bleef ongedeerd. Nabil B. heeft uitvoerig over de zaak verklaard.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.