Botic van de Zandschulp klaar op Roland Garros na spannende vijfsetter

© Fotostudio RedGreenBlue
VEENENDAAL - Botic van de Zandschulp is uitgeschakeld op Roland Garros in Parijs. De tennisser uit Veenendaal verloor in de tweede ronde van het enkelspel een spannende vijfsetter (4-6, 4-6, 7-5, 6-2, 4-6) van de nummer 46 van de wereld, Alejandro Davidovich Fokina.
Van de Zandschulp, zelf 154ste op de wereldranglijst, had zondag in de eerste ronde nog gestunt tegen Hubert Hurkacz. In vijf sets rekende hij af met de nummer twintig van de wereld. Ook tegen de Spanjaard Davidovich Fokina begon Van de Zandschulp ijzersterk.

Van de Zandschulp laat kansen liggen

Onze regiogenoot kwam in de eerste set op een 4-1 voorsprong en kreeg twee breakkansen op 5-1, maar die verzilverde hij niet. Davidovich Fokina trok de game naar zich toe, raakte op stoom en won de set met 4-6.
In de tweede set begon Van de Zandschulp opnieuw goed. Hij brak zijn tegenstander en kwam met 2-0 voor, maar moest vervolgens zelf twee keer zijn servicebeurt afstaan. Daardoor ging de set opnieuw met 4-6 naar Davidovich Fokina.

Veerkracht

In de eerste ronde wist Van de Zandschulp nog een achterstand van 0-2 in sets om te draaien in een 3-2 overwinning. Voor die uitdaging stond hij woensdag weer op het gravel in Parijs.
Van de Zandschulp werd meteen in de derde set gebroken, maar herstelde zich uitstekend en brak bij een 2-3 achterstand terug. Vervolgens kreeg hij bij 6-5 twee setpunten, waarvan hij de tweede benutte en zo een vierde set uit het vuur sleepte: 7-5.

Vijfde set

Het leidde tot frustratie bij zijn Spaanse opponent, die in de vierde set al snel tegen een achterstand aankeek. Van de Zandschulp wist Davidovich Fokina zelfs twee keer te breken en trok de set met 6-2 naar zich toe. Het werd daardoor opnieuw een vijfsetter.
In de beslissende vijfde set begon Van de Zandschulp met enkele fouten, waardoor Davidovich Fokina hem meteen kon breken. Zo liep de service van de Veenendaler moeizaam. Toch kreeg hij bij 4-3 de kans om terug te breken. Een kans die hij liet liggen, waarna de Spanjaard wél toesloeg en op 5-3 kwam.
Bij 5-4 mocht Davidovich Fokina serveren voor de wedstrijd. Hij miste zijn eerste matchpoint, waarna Van de Zandschulp een breakpoint onbenut liet. Het tweede matchpoint van de Spanjaard was vervolgens wel raak, waardoor hij de vijfde set met 6-4 naar zich toe trok.

Doorbraak

De 25-jarige Veenendaler beleeft dit jaar zijn doorbraak. Eerder dit seizoen plaatste Van de Zandschulp zich al voor het Grand Slam-toernooi van de Australian Open. Daar werd hij in de eerste ronde uitgeschakeld.
Bij zijn debuut op Roland Garros, waar hij zich via de kwalificaties wist te plaatsen voor het hoofdtoernooi, hield Van de Zandschulp het dus een ronde langer vol.