Niet alle scholen open, kerkgangers mogen zachtjes zingen en Utrechters willen graag een prik

© Robin Utrecht, ANP
PROVINCIE UTRECHT - Enkele Utrechtse scholen weigeren maandag open te gaan, kerkgangers mogen vanaf zondag weer zingen en de besmettingscijfers blijven positief. Dit is corona vandaag: al het coronanieuws van de dag voor jou op een rijtje gezet.
De heropening van de middelbare scholen is al weken, zo niet maanden, onderwerp van discussie. Vanaf afgelopen maandag mochten scholen weer volledig open, vanaf aanstaande maandag móéten scholen volledig open. Maar uit een rondgang van RTV Utrecht blijkt dat niet alle Utrechtse onderwijsinstellingen van plan zijn dat te doen.
Het St. Bonifatiuscollege in Utrecht wil het lesjaar afmaken met halve klassen. De rector vreest dat 'op de valreep naar hele klassen gaan' onrust brengt. Ook het Christelijk Gymnasium (Utrecht), Het Griftland College (Soest) en het Het Baarnsch Lyceum kiezen om logistieke redenen ook voor latere data. De Inspectie van het Onderwijs is van plan contact op te nemen met de scholen.

Zingen in de kerk

Kerkgangers mogen vanaf zondag weer zingen. Als het aan het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken ligt tenminste. Die club behartigt de belangen van kerken bij de overheid. Opvallende restrictie bij het zingen is: doe het niet de luid en niet te lang.
De versoepelingen die vanaf zaterdag gelden, geven de kerken na lange tijd weer wat meer ruimte. Zo mogen vanaf zondag zestig mensen naar de kerk, als onderling afstand kan worden gehouden. Heel grote kerken met meer dan duizend zitplaatsen mogen maximaal 250 kerkgangers toelaten.

De besmettingscijfers

Het afgelopen etmaal zijn landelijk 2602 nieuwe coronagevallen geregistreerd bij het RIVM. Dat zijn er 141 minder vergeleken met vorig week woensdag. Het gemiddelde niveau over de afgelopen zeven dagen is hiermee ook weer iets verder gedaald.
Het aantal mensen dat met COVID-19 in het ziekenhuis ligt is gedaald naar 1189. Het is voor het eerst sinds begin oktober dat de totale bezetting onder de 1200 uitkomt.
Zie hier per gemeente hoeveel nieuwe coronabesmettingen er zijn gemeld:

Utrechters willen graag een prik

Dat het aantal nieuwe coronagevallen zo hard daalt, komt volgens het RIVM doordat steeds meer mensen zijn gevaccineerd. En wat blijkt: van alle Nederlanders zijn inwoners van onze provincie het meest overtuigd van het nut en de noodzaak van een vaccinatie.
Ruim 90 procent van de Utrechters zegt waarschijnlijk een prik te nemen. Ter vergelijking: ook Brabant scoort met bijna 90 procent hoog. Zeeland staat met minder dan 80 procent onderaan.
In die laatste provincie wonen relatief veel religieuze mensen. Hun geloof is waarschijnlijk de reden om een prik af te slaan. Ook in de drie grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn relatief veel inwoners die geen prik nemen, voornamelijk bewoners van zogenoemde achterstandswijken.
Toch zijn er ook in Utrecht mensen die het vaccin niet willen. Zoals Casper. RTV Utrecht sprak met hem.
Casper heeft gezondheidsproblemen en maakt zich daarom extra zorgen over het vaccin.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.