Provincie geeft alsnog signaal af: 'Geen verbreding van A27 bij Amelisweerd'

© Bas Teunissen
PROVINCIE UTRECHT - Het duurde iets langer dan gedacht, maar de provincie spreekt zich nu alsnog voor het eerst uit tegen de verbreding van de A27. Volgens een meerderheid in Provinciale Staten mag de weg alleen aangepakt worden zonder dat er bomen van het nabijgelegen natuurgebied Amelisweerd tegen de vlakte gaan.
De motie was eind vorig jaar al aangekondigd, maar werd overbodig toen minister Cora van Nieuwenhuizen aankondigde het tracébesluit door te zetten na oponthoud door stikstofproblemen. Nu er een nieuw kabinet wordt gevormd zien de partijen in Provinciale Staten momentum om het standpunt alsnog onder de aandacht te brengen bij de informateur in Den Haag.
Het voorstel van GroenLinks en PvdA is nu officieel aangenomen en gedeputeerde Arne Schaddelee van mobiliteit zei met de uitkomst "prima te kunnen leven."

CDA

Opvallende meestemmer was coalitiepartij CDA, vooral omdat de partij niet nodig is voor een meerderheid van de motie. Het CDA spreekt zich normaal zowel landelijk als in de gemeenteraad van Utrecht uit vóór een verbreding van de A27 bij Amelisweerd. Bij de provincie stemden ze vandaag dus tegen, tot grote verbazing van de VVD.
Statenlid Gerdien Bikker wijkt af omdat de motie vooral een signaal is aan Den Haag en omdat de provincie een eventueel besluit tot verbreding sowieso niet kan tegenhouden. "Zoals al aangegeven: de besluitvorming ligt bij het Rijk. Wat we wel kunnen doen is een signaal afgeven. De betekenis van Amelisweerd is van grote waarde voor de inwoners van Utrecht." aldus Bikker.
Als een nieuw kabinet besluit om de weg aan te passen, dan heeft het CDA dat het liefst "als het kan met behoud van de natuur in Amelisweerd."

Lobby

De VVD, voorstander van de verbreding, zag de meerderheid al aankomen en koos er daarom voor om een ander tegengeluid te laten horen. In een eigen motie stelde Statenlid Bob de Jager dat de lobby in Den Haag voor andere infraprojecten, zoals de aanvraag voor twee nieuwe tramlijnen en een verbouwing van station Utrecht Lunetten, schade op kan lopen met dit signaal.
"Als beide moties worden aangenomen willen we dat daarmee een geloofwaardig en effectief lobbytraject wordt behouden in Den Haag", aldus De Jager in een toelichting. De motie van de VVD haalde uiteindelijk geen meerderheid.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.