Nieuwe dierenwet op komst: 'Het is niet zo dat we alle dieren dan los moeten laten'

© RTV Utrecht / Annet Schut
PROVINCIE UTRECHT/UTRECHT - Veel commotie over de nieuwe dierenwet, die over een kleine twee jaar van kracht wordt. Daarin worden nu strenge regels gesteld aan de huisvesting van dieren en dat leidt soms tot paniek op sociale media. Want mag de hond dan niet meer aan de lijn? Moet de kat altijd naar buiten kunnen? En mag het konijn nog wel in een hok?
De nieuwe wet zat er al een tijdje aan te komen, zegt hoogleraar dierenwelzijn Bas Rodenburg van de Universiteit Utrecht, maar toch werden mensen verrast. "Het amendement is door de Partij voor de Dieren ingediend, maar niet veel mensen hebben gezien op hoeveel dieren en manieren van dieren houden de wijziging van effect kan hebben."

Natuurlijk gedrag

Het amendement van de Partij voor de Dieren zorgt ervoor dat dieren zich vanaf 1 januari 2023 niet hoeven aan te passen aan hun huisvesting, en dat die huisvesting ruimte moet bieden voor hun natuurlijke gedrag. "Het is gericht op dieren in de veehouderij, maar het artikel dat gewijzigd wordt gaat eigenlijk over alle dieren. Als je het op die manier bekijkt, geldt het ook voor huisdieren en dieren in andere contexten dan de veehouderij."
Maar zorgen over dat honden niet meer aangelijnd mogen worden of konijnen niet meer in een hok mogen zitten, hoeven mensen niet te hebben, denkt Rodenburg. "Het is niet te verwachten dat er bij huisdiereigenaren thuis gecontroleerd wordt of de huisvesting wel voldoet en dat is ook niet te doen voor handhaving. Het is niet zo dat we met de nieuwe wet alle dieren los moeten laten en dat we meteen bestraft worden als we iets doen wat niet in die wet past."

Veehouderij

De nieuwe Wet Dieren gaat waarschijnlijk vooral gevolgen hebben voor de veehouderij. "Daar kan het als het wordt doorgevoerd verstrekkende gevolgen hebben. Dat er bijvoorbeeld geen ingrepen meer mogen worden toegepast bij dieren, zoals het couperen van varkensstaarten of het ontwormen van koeien. Daarnaast moeten systemen ruimte bieden voor natuurlijk gedrag van dieren", aldus de hoogleraar.
Over twee jaar moet de wet van kracht zijn, maar of dat gaat lukken is de vraag. "Dat is heel erg snel", zegt Rodenburg. "Het is een systeemverandering in de veehouderij. Ik denk dat daar eerder twintig jaar voor nodig is dan twee jaar. Het lijkt mij onhaalbaar om op die termijn dit soort veranderingen door te voeren."
Rodenburg kan zich vinden in de strekking van de nieuwe dierenwet, maar vindt dat er goed per diersoort gekeken moet worden naar de stappen die haalbaar zijn. "Het moet niet een algemeen principe zijn dat voor alle dieren geldt. Je ziet waar dat toe leidt qua verwarring en commotie."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.