Instellingen

Restaurants en kroegen weer open, maar waar is het personeel gebleven?

Sander Haarsma-Bakker in zijn lunchroom Anne&Max
Sander Haarsma-Bakker in zijn lunchroom Anne&Max © RTV Utrecht
AMERSFOORT - De strijd om horecapersoneel is losgebarsten. Restaurants en cafés mogen zaterdag ook binnen open, maar het vinden van goede medewerkers is vaak lastig. Veel horecamensen zijn wat anders gaan doen tijdens de coronacrisis.
Horeca dringend op zoek naar personeel
Bij lunchroom Anne & Max aan de Donkere Gaard in Utrecht kunnen ze erover meepraten. "Het is wel een hoofdpijndossier", zegt eigenaar Sander Haarsma Bakker. "We hebben zeventien mensen in dienst, maar 90 procent daarvan is student. Zij werken één of twee dagen per week. Verder hebben we scholieren werken, maar die mogen maar een aantal uur per week werken. Dan is het lastig om het rooster vol te krijgen. En voor lunchrooms is de markt nog net wat lastiger."
Toen we nog niet van Covid-19 hadden gehoord was er ook al een tekort aan horecapersoneel, maar door de coronabeperkingen bleven er wel heel weinig uren over. Veel medewerkers zijn toen ander werk gaan doen en daar blijven plakken. De gasten van Anne & Max merken het gebrek aan personeel inmiddels ook. "We zijn korter open, want we krijgen de shifts niet gevuld. En ik verwacht dat het tekort misschien nog wel een paar jaar aanhoudt, want de ROC's en vakopleidingen zijn ook niet goed gevuld." Een hoger uurtarief zou wellicht helpen, zegt de horeca-ondernemer.
Een deurtje verder bij café Orloff hebben ze het probleem niet. "We hebben ons personeel doorbetaald tijdens de lockdown en sinds we weer open zijn, is er een steady aanloop van mensen die op zoek zijn naar een bijbaan."
"De branche is breed. Je hebt grote zaken, kleine zaken en het verschilt per zaak of er personeelsproblemen zijn of niet. Er zijn zaken die zoeken specifiek studenten voor de terrassen, maar andere ondernemers zoeken juist weer een kok", zegt Pieter Honing van de lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. "Het algemene beeld is dat horecazaken wel personeel kunnen gebruiken om de toekomstige drukte aan te kunnen. Zaterdag gaan de binnenruimtes open en hopelijk mogen we over een maand nog meer mensen ontvangen."
Restaurant Liemès in het Utrechtse winkelcentrum The Wall heeft ook nog een aantal mensen nodig en pakt de zoektocht creatief aan. Eerder organiseerde het restaurant een open dag en binnenkort willen ze een 'sollicitatiefestival' organiseren. "Onder het genot van een hapje, een drankje en je cv in de hand kan je solliciteren", vertelt Erik Nansink. Het restaurant is groot, dus er is een team van minimaal tachtig man nodig, op deze manier hopen ze de juiste mensen te verzamelen.
Honing heeft in zijn eigen zaak ook ervaren dat veel medewerkers iets anders zijn gaan doen. "We hebben onze mensen ook doorbetaald, maar op een gegeven moment hebben willen ze toch gewoon werken voor hun geld en niet thuiszitten. De een is bij de GGD gaan werken, de ander is bezorger geworden en weer een ander is aan de slag gegaan bij Albert Heijn. Nu moeten we die mensen weer terug zien te halen, maar ik ben niet bang dat het probleem lang gaat duren. Ik denk dat we er over twee of drie maanden wel weer uit zijn. Mensen moeten weer wennen aan het feit dat ze weer gewoon aan de slag kunnen in de horeca."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.