RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Examen in coronatijd: over tussenjaren en groot dromen


ZEIST - Het examen zit er voor de meeste leerlingen van de Breul in Zeist op. De ene helft van de leerlingen wacht nagelbijtend op de uitslag die donderdag bekend wordt, de andere is vooral bezig met de toekomst. School is voor hen slechts bijzaak. Voor Philip bijvoorbeeld. En dat is niet omdat hij er niet goed voor staat. In tegendeel. Philip heeft een droom: de Ziggodome uitverkopen!

Talent komt altijd boven drijven
De hele familie Kurtstjens is muzikaal: er wordt gedrumd, saxofoon & harp gespeeld en Philip en zijn tweelingbroer componeren muziek en spelen beiden (bas-) gitaar. Muziekdocent Lennard Mollema filosofeert er even over: "Ik denk wel dat het hélpt als een familie muzikaal is, het betekent zeker niet alles, maar als je je kinderen een heel palet aanbiedt met, ik noem maar, sport, kunst, muziek, dan komt er vaak wel een talent boven drijven. Maar (lachend) dan nog is Philip buitenproportioneel getalenteerd hoor!"

Wat te doen na je examen?


Opvallend veel 'tussenjaren'
Lang niet álle eindexamenleerlingen zijn zo zeker over hun toekomst. Nog nooit zag de Breul in Zeist zoveel HAVO leerlingen die ervoor kiezen volgend jaar VWO te gaan doen. Rector Brokers: "Veel leerlingen hebben, mede door twee corona-leerjaren, eigenlijk geen idee wat ze willen studeren. Je ziet dat ze dan samen met hun ouders voor een 'veilige' keuze gaan en gewoon nog twee jaar bij ons blijven." Ook opvallend veel examenkandidaten nemen volgend jaar een 'tussenjaar' om wat te werken en na te denken over hun toekomst.

 Tessa uit haar gevoelens door te tekenen. Tessa uit haar gevoelens door te tekenen. | Foto: RTV Utrecht

Eén van de leerlingen die gaat voor een tussenjaar is Tessa: "Weet je, ik weet gewoon écht niet wat ik wil doen. Iets creatiefs, dat zou ik het liefste doen, maar als ik raad vraag aan mensen om me heen begint iedereen over een baan waar ik geld mee kan verdienen. Ik vind dat zelf helemaal niet het belangrijkste, ik wil mezelf kunnen zijn en zélf kiezen. Wat dat wordt? Misschien weet ik het volgend jaar. Ik hoop het."

Philip, 5 VWO & Conservatorium Amsterdam"
Waar ik over 10 jaar sta? Ergens op een mainstage, dat is mijn doel

Philip is jong begonnen met gitaarspelen: "Het begon met muziek die mijn vader luisterde. Dat vond ik te gek en wilde ik ook kunnen. Door heel veel luisteren en naspelen, leerde ik het ook. En die drang om héél goed te worden, die ben ik nooit meer kwijt geraakt."

Inmiddels volgt de 17-jarige gitarist naast het VWO een opleiding aan het Junior Jazz College van het Conservatorium in Amsterdam. Zijn hoofddocent vertrekt geen spier als hij hoort van Philips droom de Ziggodome over 10 jaar uit te verkopen: "Over 10 jaar zegt hij? Misschien wel eerder!"


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -