Utrechtse studenten staken in Den Haag: 'Einde maken aan schulden en kansenongelijkheid'

Studenten bij vertrek in Utrecht.
Studenten bij vertrek in Utrecht. © RTV Utrecht
UTRECHT - Het leenstelsel voor studenten is al sinds de invoering omstreden. De roep om afschaffing klinkt steeds luider. Met de kabinetsformatie in het vooruitzicht organiseren de Utrechtse studentenvakbond LSVb en FNV Young & United vanmiddag een landelijke staking op het Malieveld in Den Haag.
De Utrechtse student August Ammerlaan is een van de organisatoren. Hij heeft na 4,5 jaar studeren een schuld opgebouwd van 60.000 euro opgebouwd. Hij ligt er soms wakker van, net als veel andere studenten. "Je vraagt je af of je later nog een hypotheek kan krijgen."
"De busrit voelt een beetje als een schoolreisje", zegt Natalie van 't Hullenaar (bestuur Vidius) met een glimlach. "Het is hartstikke gezellig en goed om al even in de sfeer te komen en goed om alle studenten een keer echt te zien waarmee je gaat strijden."
Volgens Ammerlaan is het grootste bezwaar tegen het leenstelsel dat het leidt tot kansenongelijkheid. "Er is bijvoorbeeld minder doorstroom van mbo naar hbo en studenten waarvan de ouders het minder breed hebben durven bijvoorbeeld niet meer te studeren uit schuldenangst. Ook moeten sommige studenten wel 40 uur per week werken naast 40 uur studie. Dat is niet te combineren. Een van de twee leidt daaronder."
Ammerlaan heeft goede hoop dat het nieuwe kabinet het leenstelsel gaat afschaffen. "Je ziet eigenlijk dat de ideeën hierover toch zijn gaan schuiven. Steeds meer partijen zien in dat het anders moet en dat studenten worden opgezadeld met torenhoge schulden. We willen ze herinneren aan hun beloften en moeten ook kijken of wat er voor in de plaats komt niet twijfelachtig is. Studenten eindigen nu nog steeds met schulden en beginnen dus ook met schulden hun leven."
Tussen de vijftig en zestig studenten uit Utrecht zijn afgereisd naar het Malieveld. Van 't Hullenaar: "Wat wij graag willen is een schuldevrije basisbeurs, maar ook compensatie voor de studenten die wel in het schuldenstelsel zijn gevallen. Ook is het belangrijk dat dit niet ten koste gaat van de onderwijsbegroting."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.