Instellingen

Sywert-vliegtuigje boven Utrecht, maar wie zit erachter?

Het vliegtuigje boven Utrecht.
Het vliegtuigje boven Utrecht. © Danny Boerboom
UTRECHT - Boven de provincie Utrecht is vanmorgen een opvallend reclamevliegtuigje gesignaleerd. '9 miljoen bedankt Sywert' staat er op de banner. Wie er achter de actie zit, is onbekend.
De tekst is een verwijzing naar Sywert van Lienden die in opspraak is geraakt omdat hij 9 miljoen euro verdiende aan een mondkapjesdeal met het ministerie, terwijl hij meerdere keren aangaf dat het om liefdadigheid ging.
Het vliegtuigje is onder meer gezien boven Utrecht, Amersfoort en Amsterdam.
De Tweede Kamer laakt de manier waarop opiniemaker en CDA-lid Sywert van Lienden miljoenen heeft verdiend aan de levering van 40 miljoen mondkapjes aan de overheid vorig voorjaar.
Zijn twee compagnons streken ieder ruim 5 miljoen winst op. PVV en ook DENK willen dat het geld wordt teruggevorderd. Vooralsnog blijft het bij andere partijen tot een moreel oordeel.
De VVD noemt het "verwerpelijk" dat Van Lienden heeft gezegd dat hij het zonder winstoogmerk zou doen, maar dat dit later niet zo blijkt te zijn, aldus Kamerlid Aukje de Vries donderdag tijdens het coronadebat. Ook het CDA benadrukt dat ze altijd hadden begrepen dat het werk non-profit was. Het is volgens CDA-Kamerlid Joba van den Berg aan haar partijgenoot zelf om duidelijkheid te geven. Ze wees erop dat het kabinet aangeeft dat de deal binnen de regels was. Als dat niet het geval mocht zijn, dan is het aan de minister om actie te ondernemen, aldus Van den Berg.

'Leugenachtige babbeltruc'

PVV-leider Geert Wilders wil dat de overeenkomst met Van Lienden nietig wordt verklaard, omdat hij "met een leugenachtige babbeltruc 9 miljoen euro in zijn zak kon steken." Ook vindt hij dat het "stinkt naar oplichting en vriendjespolitiek", omdat ook partijgenoten en de premier hierbij betrokken zouden zijn. Inclusief de aankoop bij het bedrijf van Van Lienden waren er maar drie deals met een omvang van meer dan 100 miljoen euro, memoreerde Wilders. De deal met de "CDA-leugenaar leverde ook nog rommel op". De spullen liggen ongebruikt in de opslag.
DENK-Kamerlid Tunahan Kuzu verweet het CDA een slappe houding. Hij stuurt eveneens aan op terugvordering van het geld dat Van Lienden heeft opgestreken. Peter Kwint vroeg namens de SP om een aanvullend onderzoek door de Rekenkamer naar de manier waarop het kabinet hulpmiddelen en apparatuur heeft ingekocht tijdens de coronacrisis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.