Instellingen

Amersfoort stimuleert woningmarkt

AMERSFOORT - Amersfoort gaat de woningmarkt stimuleren. Met een pakket aan maatregelen moet de angst van mensen om bijvoorbeeld te verhuizen naar een betere of duurdere woning afnemen.
Gemeente, banken, projectontwikkelaars en woningcorporaties hebben de handen ineengeslagen.
Starters kunnen bij de gemeente bijvoorbeeld meer geld lenen voor hun eerste woning. Ook wordt het
makkelijker voor huiseigenaren in Amersfoort hun huis tijdelijk te verhuren, als het nog niet is verkocht. Dit geldt bijvoorbeeld voor bewoners van vinexwijk Vathorst, waar veel koophuizen leegstaan.
Woningcorporaties proberen de doorstroming op de woningmarkt te stimuleren door zorgen van hun huurders over een verhuizing weg te nemen. Zij kunnen rekenen op verhuisassistentie en een verhuispremie.
Overzicht van maatregelen:
* De gemeente breidt de starterslening uit naar bestaande bouw en verruimt de koopprijsgrens naar 350.000 euro.
* Tijdelijke verhuur van koopwoningen door particulieren wordt gefaciliteerd door gebruik te maken van de Leegstandswet. Hierdoor is er geen gebruikelijke huurbescherming, waardoor hypotheekverstrekkers eerder met verhuur instemmen.
* De looptijd voor terugkoopregelingen voor woningbouwcomplexen wordt teruggebracht naar 1 januari 2010.
*  De partijen brengen de kosten voor consumenten bij de aankoop van een woning zoveel mogelijk terug. Na 1 januari 2010 betaalt de gemeente bij een snelle start van de bouw de helft terug van de betaalde bouwleges, met een maximum van 2500 euro per woning en maximaal 200.000 euro totaal.
* De bestaande overwinstregeling (in het kader van antispeculatie-regelingen) wordt versoepeld voor de woningeigenaren.
* Corporaties gaan hun huurders informeren over nieuwbouwprojecten. Ook komen er regelingen om zorgen weg te nemen, zoals verhuisassistentie en verhuispremies.
* Ontwikkelaars berekenen de extra rentekosten als gevolg van een latere bouwstart niet door aan kopers.
* De partijen zetten zich in voor herprogrammering van projecten, als die de beweging op de woningmarkt stimuleert. Te denken valt aan fasering, omzetten van koop naar huur, overname van projecten door corporaties of het omzetten van projectontwikkeling naar particulier opdrachtgeverschap.
* De Rabobank biedt een specifieke werkloosheidsverzekering aan bij het afsluiten van een hypotheek.

Amersfoort blaast woningmarkt nieuw leven in

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.