Journalist Ans Boersma schuldig, maar geen straf

© NOS.nl
UTRECHT - De Utrechtse journalist Ans Boersma (32) pleegde valsheid in geschrifte om haar voormalige vriend, de Syriër Abdelaziz A., aan een verblijfsvergunning te helpen. Dat besloot de rechtbank van Rotterdam vandaag. Het OM eiste vorige maand een taakstraf tegen de voormalig Turkije-correspondent.

Balie-jihadist

A., ook wel bekend als de Balie-jihadist, werd in 2018 tijdens een lezing in het Amsterdamse culturele centrum De Balie herkend als kopstuk van de terroristische beweging Jabhat al-Nusra. Het OM verdenkt hem van medeplichtigheid aan zeker zeventien moorden in Syrië.
Ondanks het feit dat Boersma schuldig bevonden werd, kreeg ze geen straf opgelegd, mede vanwege de schade die zij geleden heeft door de rechtszaak. Daarnaast houdt de rechtbank rekening met verzachtende omstandigheden. De journalist werd nooit eerder veroordeeld voor strafbare feiten.

Een rooskleurig beeld

Om haar ex-vriend aan een verblijfsvergunning te helpen hielp Boersma met het invullen van vragenlijsten. Ze schetste daarbij doelbewust een "een rooskleuriger beeld" van A.. De valse verklaringen zouden "in een toestand van verliefdheid" zijn afgelegd.
Afgelopen maand liet Boersma in een interview in NRC weten dat ze er alle vertrouwen in had dat ze vrijgesproken zou worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.