Leerdams Kampeerbosje bang dat nieuwe autoweg dwars over hun terrein komt: 'Blijf van dit stiltegebied af'
LEERDAM - Met grote ogen keken ze naar de schetsen van een nieuwe autoweg. Leerdammers Ellen Langerak en Rob van Holthuijsen, eigenaren van het Kampeerbosje, vrezen dat de gemeente Vijfheerenlanden die misschien wel dwars over hun terrein laat lopen. En dat terwijl het in een stiltegebied ligt. "Dit verzin je gewoon niet."
"Hoor je het?", vraagt Ellen terwijl we hun kampeerterrein in Leerdam oplopen. "Juist, je hoort eigenlijk niets. Behalve een paar vrolijke vogels. En dat is dus precies waarom onze gasten naar ons toe komen. Om de drukte van de stad te ontglippen."

Maar die rust zou in de toekomst zomaar voorbij kunnen zijn, vrezen ze zelf. Hoe dat zit: in de gemeente Vijfheerenlanden is - net als in de rest van Nederland - grote vraag naar woningen. Op dit moment wordt in Leerdam daarom al gebouwd aan nieuwbouwwijk Broekgraaf. Ook het gebied ten noorden daarvan (Broekgraaf-Noord) is in beeld als bouwlocatie. Maar met honderden extra woningen moet rondom de nieuwe wijken wel een ontsluitingsweg bijgebouwd worden.
En om die weg gaat het Ellen en Rob. In meerdere schetsen zagen ze dat die mogelijke weg dan wel óver of langs hun Kampeerbosje zou komen lopen. "Je snapt: dan is het gedaan met dit stiltegebied, als er dag in dag uit auto's langsrazen", verzucht Rob. "Blijf gewoon van dit rustige stukje Nederland af. Laat de natuur de natuur blijven."

Wat het nog ingewikkelder maakt: het gebied rondom hun kampeerterrein bevat een historische weg, een stuk archeologische grond, en een deel is in handen van het Zuid-Hollands Landschap. Ook die laatste stichting is niet blij met de plannen voor de weg. Dat zegt regiohoofd Maarten Breedveld: "Effectief zou het betekenen dat er vier voetbalvelden bos zouden moeten worden gekapt. Terwijl in dit stuk ook nog veel dieren en planten voorkomen die een wettelijke bescherming hebben."
Weg door een stiltegebied?
Veel boosheid, dus. Zowel vanuit de natuurorganisatie, de kampeerterrein-eigenaren én hun buurtgenoten. En daar komen nog een paar vragen bij. De ontsluitingsweg zal er op een of andere manier moeten komen, dat snappen Rob en Ellen ook. "We begrijpen dat mensen denken: gunnen zij anderen geen huis in deze wooncrisis? Maar daar gaat het ons niet om. Wij hebben ook kinderen, dus dat snappen we als geen ander. Wij willen alleen wél dat die weg dan ergens anders komt te liggen, waar het de natuur en het stiltegebied niet aantast."
Ook nog van belang: mag het eigenlijk zomaar, een nieuwe autoweg dwars door een stiltegebied heen laten lopen? Er gelden regels om deze stiltegebieden zo stil mogelijk te houden, legt de gemeente Vijfheerenlanden uit. Zo zijn bronnen van lawaai, zoals gemotoriseerd verkeer buiten de openbare weg of grootschalige festivals, verboden. Gebiedseigen geluiden, denk aan een boer die zijn land bewerkt, mogen dan weer wel.

Gemeentewoordvoerder Indira Scholtmeijer schrijft dat de gemeente in een haalbaarheidsonderzoek gaat kijken wat de intensiteit van de nieuwe ontsluitingsweg zal zijn. Ofwel: hoe intensief de weg gebruikt zal worden door de bewoners van de nieuwe wijk. "Dat nemen we mee in het onderzoek. Daarnaast kijken we of daardoor een ontheffing van de Omgevingsverordening nodig is. Daar staan de regels in voor de stiltegebieden in de provincie." Anders gezegd: of er voor deze weg een uitzondering mogelijk is op de regels die bij dit stukje stiltegebied horen.
Die strijdbijl begraven we voorlopig nog niet
Waarom er tot nu toe naar weg-mogelijkheden is gekeken rondom het gebied bij het Kampeerbosje, ligt aan de uitgevoerde studie, stelt de woordvoerder. Die studie kon al uitgevoerd worden omdat de gemeente voorkeursrecht heeft op de percelen rondom het kampeerterrein. Dat zorgt ervoor dat Vijfheerenlanden als eerste recht heeft op de koop van de grond - en zo ook gemakkelijker een regierol kan pakken als het om de ontwikkeling van dat gebied gaat.
"De weg is - op basis van een mogelijke aansluiting - erin getekend en verder niet verplaatst. Het is overigens niet doelbewust langs het Kampeerbosje getekend", laat Scholtmeijer weten. "De route staat nog zeker niet vast. Je moet het meer zien als een stippellijn op de kaart."
'Boos'
Tegelijkertijd blijven Rob en Ellen vechten om de weg tegen te houden. "We zijn hartstikke boos. En die strijdbijl begraven we voorlopig nog niet. Die schetsen moeten wat ons betreft van tafel. De weg kan óók een andere kant op gebouwd worden. Waar het niet over ons mooie terrein en het natuurgebied heengaat."