Instellingen

Na maanden overleg schot in huisvestingsprobleem Veenendaalse scholen

© Elena Kok
VEENENDAAL - Komt er eindelijk een oplossing voor het huisvestingsprobleem van drie Veenendaalse scholen? Al maanden steggelt de politiek erover en wordt de hete aardappel doorgeschoven. Nu lijkt er licht aan het einde van de tunnel.
Het probleem is het huidige gebouw, het ontmoetingshuis. Daarin zit openbare basisschool Balans, Hervormde basisschool de Bron en Protestants Christelijke basisschool Tamim. Alle drie de scholen past niet lang meer in het gebouw. Dus één van de scholen zal moeten verhuizen. Nu is de vraag of die school een plek in de wijk zelf krijgt, of een gebouw krijgt in een andere wijk. Duidelijk is dat geen enkele school de wijk wil verlaten.

Twee scenario's als mogelijke oplossing

Wethouder Marco Verloop heeft van de gemeenteraad de opdracht gekregen om twee scenario's voor de scholenhuisvesting uit te werken. Bij het ene scenario zal er een nieuwe locatie komen in de Wijk Veenendaal-Oost. Bij het andere scenario zal er een schoolgebouw komen in een wijk verder. Dit gebouw staat voor 2034 op de planning, maar zal dan naar voren gehaald worden naar 2024.
Verloop neigt meer naar het laatste scenario. De grond waar de school zou komen, is al van de gemeente en er zal hoe dan ook op een gegeven moment een school worden neergezet. Dit maakt het scenario goedkoper en sneller uitvoerbaar.
Franciska van Harten, moeder van twee kinderen op basisschool De Bron, ziet liever dat het eerste scenario uitgevoerd wordt. "Als alle kinderen van één bepaalde school naar een andere wijk gebracht moeten worden, zullen alle ouders 's ochtends tegelijkertijd de wijk uitmoeten. De weg daarnaartoe is daar helemaal niet op gemaakt, want er is maar één toegangsweg." Dat scenario zal echter langer duren, omdat er nog geen geschikte plek voor is.

Het probleem

In het ontmoetingshuis kunnen maximaal 829 leerlingen gehuisvest worden. In oktober zaten er al ruim achthonderd leerlingen in het gebouw. Terwijl de gemeente op dit moment op zo'n driehonderd leerlingen minder had gerekend. Volgens wethouder Marco Verloop komt dit omdat leerlingen uit andere wijken ook naar dit gebouw komen. "Dat betekent dat kinderen die niet uit Veenendaal-Oost komen daar wel op school zitten en kinderen die wel in die wijk wonen daar niet nu niet naar school kunnen."
De gemeente hanteert geen postcodebeleid, dus kunnen ze leerlingen niet verbieden naar deze wijk te komen. Dan zouden ze dat beleid door heel Veenendaal moeten invoeren. Wethouder Verloop vindt dat scholen daarom strenger moeten zijn in het toelaten van kinderen uit andere wijken.
Van Harten is het niet met de wethouder eens. "Dat zou betekenen dat leerlingen die hier aan het eind van de straat wonen," ze wijst richting Ede, "niet hier naar school zouden mogen, terwijl het vanaf hier letterlijk een paar honderd meter is. Dat is namelijk al de gemeente Ede en die hebben een ander postcodegebied."
Vandaag zal Wethouder Verloop de verder uitgewerkte scenario's voorleggen bij de raad. Eind juni valt er een besluit.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.