RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Meer dan 50 aanvragen voor ontheffing speed pedelec in Amersfoort, Fietsersbond verdeeld

1/3
AMERSFOORT - Het lijkt een misschien gewone elektrische fiets, maar de toeter, de spiegel en het gele kentekenplaatje doen al vermoeden dat de speed pedelec wel een hele vlotte tweewieler is.

Het voertuig, dat snelheden van 45 kilometer per uur haalt, houdt de gemoederen in Amersfoort flink bezig. De gemeente geeft in een pilot ontheffingen aan gebruikers die binnen de bebouwde kom liever op het fietspad fietsen dan op de rijbaan, waar de pedelec wettelijk gezien thuishoort. Er zijn in een paar dagen al meer dan vijftig ontheffingen aangevraagd. Op het fietspad geldt een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur.

Esther van Garderen licht haar zorgen toe aan radioverslaggever Robert Jan Booij


Intern verdeeld
Veilig Verkeer Nederland was niet te spreken over de keuze van gemeente Amersfoort. Ook de Fietsersbond heeft zo haar twijfels. "Deze kwestie heeft ons intern behoorlijk verdeeld", aldus directeur Esther van Garderen. "Uiteindelijk hebben we gekozen voor het standpunt: maak er een brommer van op de rijbaan met een speciale helm. Daarbij moet maatwerk wel mogelijk zijn, bijvoorbeeld op plekken waar het niet lekker voelt om op de weg te rijden. Ook als pedelecgebruiker ben je toch een fietser en de Fietsersbond is er voor alle type fietsers."

Met 25 kilometer aan woon-werkverkeer maakt Van Garderen zelf ook dankbaar gebruik van de speed pedelec. "Ik fiets dagelijks van Amersfoort naar Utrecht. Op de oude rijksweg gaat dat heel goed, maar binnen de bebouwde kom is het toch lastig."

Radioverslaggever Robert Jan van Booij waagt zelf een rondje op de speed pedelec


Van de weg afgetoeterd
Daarom laat deze pilot aan gebruikers de ruimte om daar zelf te kiezen. "Je zult zien dat de meeste mensen bij een smal of druk fietspad eerder voor de rijbaan zullen kiezen", vermoedt Van Garderen "Maar er zijn ook plekken waar je van de weg wordt afgetoeterd. Dan kunnen gebruikers van de speed pedelec gebruik maken van het fietspad."

Voor de Fietsersbond is het vooral hoofdzaak dat de regels nooit ten kosten gaan van de kwetsbaarste verkeersdeelnemers, zoals ouderen en kinderen. "Daarom moet er goed op snelheid gehandhaafd worden. Als iedereen hier een beetje gaat lopen scheuren dan zullen wij na deze pilot bezwaar maken."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -