Geen speciaal bedelverbod in Lombok

© RTV Utrecht
UTRECHT - Burgemeester Sharon Dijksma is niet van plan om een tijdelijk bedelverbod in te stellen in de Utrechtse wijk Lombok. De burgemeester reageert daarmee op vragen van diverse partijen in de Utrechtse raad. De vragen werden gesteld naar aanleiding van klachten van ondernemers uit de Utrechtse Kanaalstraat. Alleen een totaal bedelverbod voor de hele stad is volgens de burgemeester een oplossing voor de overlast.
Het probleem van de bendes beroepsbedelaars bestaat al jaren. Twee jaar geleden zorgde het ook voor politieke discussie, maar destijds is er geen oplossing voor het probleem gevonden. De politiek is verdeeld, veel partijen willen geen bedelverbod omdat daarmee ook de eigen Utrechtse dak- en thuislozen worden getroffen, zoals de verkopers van daklozenkranten. Een tijdelijk verbod, of een verbod voor een deel van de stad is niet mogelijk, zegt de burgemeester vandaag.

Geveinsde handicap

Eerder werden de commerciële bedelaars vooral aangetroffen in het centrum van de stad, maar kennelijk hebben ze hun werkterrein verlegd naar de wijken rond het centrum. De overlast in de winkelstraat van Lombok zou groot zijn, zo beweren ondernemers. Burgemeester Dijksma neemt de signalen heel serieus. Maar toch denkt zij dat een deelverbod niet mogelijk is. Ze geeft aan dat bedelen niet strafbaar of verboden is. Ook de plaatselijke regels verbieden het niet.
De bedelaars zijn al meermalen ontmaskerd, ze veinzen een handicap en spelen die uit. Vaak is gebleken dat ze die handicap helemaal niet hebben. De Utrechtse VVD vroeg de burgemeester een tijdelijk deelverbod op bedelen in te stellen in Lombok. Ook vroeg de partij om strenger te handhaven op overlast. Tenslotte spoorde raadslid Tess Meerding de burgemeester aan om te onderzoeken of er bij deze bedelaars sprake is van uitbuiting of mensenhandel. Ook DENK stelde vergelijkbare vragen aan de burgemeester.

Algeheel bedelverbod

Dijksma kent de problematiek. "Ik was 26 mei op werkbezoek in de Kanaalstraat, men heeft mij toen laten zien wat er aan de hand is", zei de burgemeester tegen de raad. "De ondernemers ervaren overlast van de georganiseerde bedelaars. Maar onze Algemene Plaatselijke Verordening biedt geen mogelijkheid om het aan te pakken, want bedelen is niet strafbaar." De burgemeester benadrukte meermalen dat een bedelverbod niet voor specifieke groepen bedelaars mogelijk is, alleen een algeheel bedelverbod is toegestaan. En dus geeft ze aan dat het alleen op te lossen is door te handhaven op overlast.
De burgemeester zei erbij dat het wel een oplossing is om een totaal bedelverbod in te stellen voor de hele stad, en dan vervolgens handhavers te laten kiezen tegen welke bedelaars moet worden opgetreden en tegen welke niet. Pas als een meerderheid van de raad voor een volledig bedelverbod is, is ze bereid om haar BOA's op te laten treden tegen commerciële bedelaars. Fractievoorzitter Heleen de Boer van de grootste partij GroenLinks gaf al direct aan dat wat hen betreft zo'n totaal verbod er niet zal komen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.