Ook Utrecht streeft naar landelijk opkoopverbod

© RTV Utrecht
UTRECHT - De gemeente Utrecht is actief aan het lobbyen in Den Haag om te zorgen dat er een landelijk opkoopverbod komt voor nieuwbouwhuizen. Daarnaast wil de gemeente een zelfbewoningsplicht invoeren voor kopers van nieuwbouwhuizen in de strijd tegen huisjesmelkers. Dat zei wethouder Kees Diepeveen (GroenLinks) op vragen van PvdA-raadslid Bulent Isik.
Isik maakt zich samen met Student & Starter en DENK boos over het feit dat beleggers huizen in de stad opkopen en voor hoge prijzen verhuren. Mensen met een kleine beurs maken zo minder kans op een woning in de stad. In andere steden wordt er inmiddels gepraat over een opkoopverbod voor beleggers, zo stellen de partijen. Volgens de vragenstellers heeft Utrecht zich nog niet aangesloten bij de groep steden die daarvoor pleiten in Den Haag. Maar Diepeveen ontkent dat, hij zegt wel degelijk actief in gesprek te zijn met het ministerie over dit onderwerp.

Zelfbewoningsplicht

PvdA-er Isik baseert zich op een artikel in het Financieel Dagblad over dit onderwerp. Utrecht werd daarin niet genoemd. Ten onrechte volgens de wethouder. Hij gaf aan dat zijn voorlichters contact hebben gezocht met de krant om ze op deze omissie te wijzen.
De partijen vroegen aan de wethouder om zich alsnog bij de gemeentes aan te sluiten die zo'n landelijk opkoopverbod willen. Ook vroegen de partijen de wethouder om voor de nieuwbouwwijk Merwedekanaalzone met de ontwikkelaars af te spreken dat woningen niet aan beleggers verkocht mogen worden. De wethouder antwoordde daarop dat aan kopers van betaalbare huizen een zelfbewoningsplicht zal worden opgelegd. Hij wees er fijntjes op dat hij dit al eerder aan de raad geschreven had.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.