Scholen houden deuren nog halfdicht: 'Ik heb er niets aan om mijn mensen over de kling te jagen'

PROVINCIE UTRECHT/BAARN - Scholen die nog niet klaar zijn voor de verplichte openingen maandag kunnen gerust zijn. De onderwijsinspectie deelt nog geen sancties uit. Of dat na 7 juni zo blijft is nog de vraag, maar rector Henk van Ommen van het Baarnsch Lyceum is er niet bang voor. "Ik heb als eindverantwoordelijke een goede keus gemaakt. Daar zal de minister het mee moeten doen."
Verslaggever Anne-Marie Verhagen over de heropening van scholen
Minister Arie Slob wil dat scholen in het voortgezet onderwijs de klassen maandag weer vullen met alle leerlingen. Een aantal onderwijsinstellingen is deze week al bezig met de volledige opening, nadat de gebouwen maandenlang half bezet zijn geweest vanwege de coronamaatregelen. Volgens Slob is het met de dalende besmettingscijfers verantwoord om de scholen hun reguliere onderwijsprogramma te laten hervatten.
Toch heeft een aantal scholen in de regio aangegeven dat ze voorlopig doorgaan met de manier waarop ze nu nog lesgeven. Er zijn twijfels over de noodzaak, zo vlak voor de zomervakantie, en over de onrust die de koerswijziging veroorzaakt. Ook de veiligheid van medewerkers die nog niet zijn gevaccineerd speelt een rol. Want het aantal besmettingen zal door het kabinetsbesluit toenemen, heeft het OMT vooraf in een advies voorspeld.

Dilemma

Het Baarnsch Lyceum heeft in overleg met onder meer het naburige Griftland College in Soest laten weten dat ze pas op 30 juni de deuren weer helemaal openzet. Het Griftland is er twee dagen eerder klaar voor. De Waldheim-mavo, naast het lyceum, gaat wel al maandag volledig open. "Ik merk dat ik voor het dilemma sta dat ik een schoolleider ben die het beste voor mijn kinderen wil", zegt lyceum-rector Van Ommen, "maar ook een werkgever van wie het personeel het belangrijkste middel is om goed onderwijs te geven."
Henk van Ommen, rector Baarnsch Lyceum
Henk van Ommen, rector Baarnsch Lyceum © RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
"Ik heb het afgelopen jaar veel van mijn personeel gevraagd, meer dan redelijk is", aldus Van Ommen. "Onder een deel van hen is veel onrust. Moeten we nu voor de laatste vier weken van het schooljaar plotseling opschalen van 500 leerlingen in huis naar 1100? Terwijl we het het nu goed georganiseerd hebben. Kinderen worden goed voorbereid op de toetsweek."
Volgens Van Ommen maken sommige docenten zich zorgen. "We hadden vorige week nog drie collega's die coronapositief waren. Dat speelt nogal op de werkvloer. Dat is emotie, maar ook emotie moet je serieus nemen. Ik heb er niets aan om mijn mensen over de kling te jagen en dan straks de zomervakantie in."

Geen grote pauzes

Het Baarnsch Lyceum wil de leerlingen die volgend jaar examen doen vanaf maandag weer volledig toelaten en houdt de onderbouw nog een paar weken in het huidige lockdown-regime. "Bij ons gaan alle leerlingen elke dag naar school, maar alleen voor een dagdeel", legt Van Ommen uit. "We hebben dat expres zo georganiseerd om geen grote pauzes met 1100 leerlingen te hebben."
Van Ommen zegt dat zijn school zorgvuldig te werk is gegaan. "We hebben met ouders gesproken, met leerlingen en met de raad van toezicht. We hebben ook met het Griftland College overlegd wat verstandig is. Uiteindelijk heeft iedereen geadviseerd dat het goed is als we stapsgewijs open gaan." Op 30 juni, als de toetsweek begint, is elke leerling weer de hele dag welkom op school. Daarna sluit de school het bijzondere jaar af met culturele en sportieve activiteiten waar iedere leerling aan mee kan doen.

Sociaal welzijn

De Inspectie van het Onderwijs benadrukt in gesprekken met schoolbestuurders dat de volledige openstelling goed is voor het sociale welzijn van de kinderen en voor de onderwijskwaliteit. "We zijn vanaf maart 2020 met hink-stap-sprongen straks al anderhalf jaar zo bezig", reageert Van Ommen. "Dat heeft een wissel getrokken op leerlingen. Ik snap best dat het goed is dat leerlingen weer naar school komen, maar ik vind ook dat er wel wat overdreven wordt gedaan over de laatste drie reguliere lesweken van een jaar. Daarmee valt of staat het welzijn van kinderen niet."
Volgens de leiding van het Baarnsch Lyceum was het verstandiger geweest als de minister scholen had aangemoedigd om tot aan de zomervakantie zoveel mogelijk open te gaan, met aandacht voor de lokale omstandigheden, en dan na de vakantie echt weer open te gaan. "Wat we missen is een roadmap", zegt de rector. "We gaan vrij heftig van vijftig procent aanwezigheid naar honderd provent. Dat valt een aantal mensen rauw op het dak."

Burgerlijke ongehoorzaamheid

Toch geeft Van Ommen toe dat zijn school zich schuldig maakt aan 'een beetje burgerlijke ongehoorzaamheid'. "De minister heeft het scherp ingestoken, op 7 juni moeten de scholen voor honderd procent open. Maar wij zijn hier een beetje eigenwijs en denken zelf ook nog na. We denken dat we heel dicht bij de bedoeling van de minister komen. We denken ook dat we dat op onze eigen manier moeten doen en dat we dat hier goed hebben geregeld."
Bang voor een boete of reprimande is Van Ommen niet. "Ik sluit niet uit dat de inspectie belt, of dat er een brief van de minister komt. Ik denk dat hij dan wel met heel veel scholen in Nederland te maken krijgt. Maar ik vind dat ik als eindverantwoordelijke in overleg met alle belanghebbenden hier een goede keus heb gemaakt. Daar zal ook de minister het mee moeten doen."

'Het is onrustig in school nu'

RTV Utrecht vroeg leerlingen in en rond Utrecht hoe zij hun schooldagen beleven:
Noa: "Zelf had ik ervoor gekozen om de school te sluiten."
Noa: "Zelf had ik ervoor gekozen om de school te sluiten." © RTV Utrecht / Anne-Marie Verhagen
Noa, Werkplaats De Kindergemeenschap Bilthoven

Deze week zijn we voor het eerst weer helemaal open. Voor mij veranderde er niet veel, want ik doe volgend jaar examen en was de afgelopen maanden dus al op school. Er kwamen wel ineens veel meer leerlingen bij en het is nu veel drukker. In de les maakt dat niet veel uit, maar je merkt wel dat het in school heel onrustig is. Overal rennen kinderen die enthousiast zijn dat ze elkaar weer voor het eerst zien. De concentratie is wel wat minder.

Zelf had ik er voor gekozen om de school te sluiten. Dat was voor mijn leerjaar rustiger geweest. We hebben veel opdrachten en testen. Maar voor de eerste-, tweede- en derdejaars snap ik het ook wel. Die moet je ook normaal uitleg kunnen geven. Ik heb persoonlijk ervaren dat online les voor mij totaal niet werkte, ik kreeg niets mee.

Ik heb nu de hele bovenbouw met de coronamaatregelen te maken gehad, dus ik vind het wel spannend om volgend jaar examen te doen. Maar het moet vast goedkomen. Gewoon ons best doen, toch?

Dominique: "Als iedereen zich aan de regels houdt kunnen we in de laatste weken nog lekker even naar school."
Dominique: "Als iedereen zich aan de regels houdt kunnen we in de laatste weken nog lekker even naar school." © RTV Utrecht / Anne-Marie Verhagen
Dominique, UniC Utrecht

Wij gaan sinds afgelopen maandag alweer helemaal naar school. Dat is echt wel fijn. Daardoor kunnen we ook weer de lessen goed volgen. Eerst gingen we maandag, woensdag en vrijdag naar school, en de andere week dinsdag en donderdag. Toen hadden we buddy's, één leerling bij wie je wel dichtbij mocht komen. Verder moesten we allemaal uit elkaar blijven en mondkapjes op, best wel saai.

Het gaat nu beter dan online. Je kunt makkelijker vragen stellen bijvoorbeeld. Als iedereen zich aan de regels houdt kan het gewoon doorgaan en kunnen we in de laatste weken voor de zomervakantie lekker nog even naar school, iedereen zien en persoonlijk contact hebben.

We krijgen sneltesten van school mee en moeten twee keer per week testen. Eigenlijk is dat wel fijn, want dan kunnen coronagevallen eerder opgepikt worden.

Wilg en Guus uit Utrecht over hun schooldagen
Guus, St. Bonifatius College Utrecht

Ik ga om de dag naar school en we werken met halve klassen. Mijn school had te weinig lokalen en werd ook verbouwd. Dan is het moeilijk om de anderhalve meter te houden.

Ik zit in de leukere groep, maar er zitten ook wel wat vrienden in de andere groep. Het is thuis ook wel saai, maar daarna kan ik met vrienden wat gaan doen.

Als je thuis zit, letten de docenten niet echt op je, dus je hoeft niet veel te doen. Maar als je er slecht voor staat is het wel moeilijker om op te letten tijdens de les.

Wilg, Christelijk Gymnasium Utrecht

Ik heb gisteren een mailtje gekregen dat we nog niet helemaal opengaan. De school wordt verbouwd. Daardoor kunnen we niet overal de anderhalve meter garanderen en veel docenten zijn nog niet gevaccineerd. We hebben lang thuis les gekregen. Dag om dag werkt prima voor mij. Ik miste de sociale bezigheden erg. Ja, ook het naar school gaan miste ik, al klinkt dat misschien raar. Met vrienden zijn, je ritme houden.

Ik ben zelf niet bang om ziek te worden, maar ik wil er wel goed op letten. Als ik het virus meebreng dan is dat heel vervelend voor een ander. Het is belangrijk dat iedereen weer kan gaan, niet alleen jij.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.