Kamers gezocht voor jongeren met jeugdzorg-verleden: 'Sommigen moeten bankhoppen'

Utrecht - De stichting Kamers met Aandacht is hard op zoek naar woonplekken in de regio Utrecht. Ongeveer twintig jongeren met een verleden in de jeugdzorg staan te trappelen om zelfstandig te wonen, maar ze hebben daarbij wel wat begeleiding nodig.
Kamers met Aandacht koppelt al twee jaar lang jongeren aan particulieren die woonruimte over hebben. Het idee komt van Bianca van der Neut, die zelf jaren in de jeugdzorg werkte. "Ik zag dat 18-jarigen op zichzelf moesten wonen en dat het soms mis ging. Ze kwamen in de schulden en verloren hun woning. Sommigen moesten 'bankhoppen', die sliepen de ene nacht bij hun oma en de andere bij een vriend."
Van der Neut vertelt aan Radio M Utrecht dat dat vooral kwam doordat de jongeren geen sociaal vangnet hadden. "Daarom is het goed als ze als tussenoplossing een tijdje kunnen huren bij iemand thuis, als een soort hospita. Dan worden ze wat sterker."
De afgelopen twee jaar koppelde Van der Neut veertig jongeren aan een verhuurder. "We hebben jongeren soms huilend aan de telefoon, zo blij zijn ze." Het initiatief begon in Utrecht, en is nu uitgebreid naar in totaal 26 gemeentes.
Het moeilijkste deel van het werk van Van der Neut is het vinden van geschikte woonplekken. Daarom werd gisteravond een digitale informatieavond gehouden. "In Midden-Nederland zou ik nu zo twintig kamers kunnen gebruiken." Mensen die interesse hebben om woonruimte aan te bieden kunnen zich aanmelden via de site van Kamers met Aandacht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.