Van paella tot bierballen: boek met toprecepten IJsselsteinse horeca moet klanten restaurants in trekken

IJSSELSTEIN - De prijs voor de beste paella van Nederland staat op zijn naam en binnenkort is het recept daarvoor te lezen in het nieuwe boek 'Proef IJsselstein'. Hoewel. "Ik heb het een klein beetje aangepast, want sommige ingrediënten komen uit Alicante. Bovendien blijft het échte recept natuurlijk geheim", vertelt Alberto López Silvosa lachend.
Voor de paella van Alberto López Silvosa komen mensen uit het hele land
Als ik wist dat mijn moeder paella ging maken, ging ik me vooraf voleten in een bar.
Alberto López Silvosa, eigenaar La Cosina de España

Koken met liefde

Als eigenaar van tapasbar La Cosina de España is hij een van de 24 horecaondernemers in IJsselstein die hun verhaal én toprecepten delen in het boek. Dat moet gasten lekker maken om na een jaar met meerdere horecasluitingen weer restaurants en cafés te bezoeken. Beter dan de kok kun je zijn gerecht thuis immers meestal niet maken.
Inktvis, salmorreta, bombarijst en zelfgemaakte bouillon: Alberto schuift de ingrediënten voorzichtig in de pan. "Je moet koken met liefde", vindt hij, "niet alles erin proppen en klaar. Gewoon rustig, in je eigen tempo." Dat is alvast tip één. Tip twee voor een geslaagde paella? Gebruik een paellapan, met gaatjes onderin, zodat de rijst niet blijft plakken.
Geslaagde paella kun je volgens Alberto "presenteren" zonder dat het gerecht uit de pan valt
Geslaagde paella kun je volgens Alberto "presenteren" zonder dat het gerecht uit de pan valt © RTV Utrecht
Tijdens het toevoegen van de garnalen, die de pan in gelijkmatige punten verdelen, vertelt Alberto wat hij mist in de coronatijd: gezelligheid in zijn restaurant. "Paella eet je met vrienden, meestal gewoon uit de paellapan." Vandaar die verdeling. "Anders heb je in jouw stuk misschien geen garnalen, snap je?"
"Je mist natuurlijk de inkomsten", vervolgt hij, "maar vooral de gezelligheid. We hebben een zaal van 35 vierkante meter en soms passen hier vijftig mensen. Dan hebben we echt een Spaans, propvol kippenhok." De zaak van Alberto blijft binnen voorlopig dan ook dicht; twaalf mensen op anderhalve meter vindt hij "echt ongezellig". Het terras is wel open.
Om de horecaondernemers in IJsselstein een hart onder de riem te steken, gaat de opbrengst van het kookboek indirect naar de horeca. Ze krijgen dus geen zak met geld. "Er komt een fonds, waarmee we bijvoorbeeld een evenement kunnen organiseren", vertelt initiatiefnemer Anastasia van der Lugt, bekend als oud-wethouder in IJsselstein.
"Het is een tijdloos boek", vertelt ze over Proef IJsselstein. "Over tien jaar kun je het nog steeds uit de kast trekken en dat ene recept klaarmaken. Of nog leuker: naar de horecagelegenheid toe gaan, het gerecht proeven en vervolgens zelf klaarmaken, en kijken of er verschil in zit." Het boek ligt momenteel bij de drukker.
Anastasia van der Lugt: 'Over tien jaar kun je het boek nog steeds uit de kast trekken'
Anastasia van der Lugt: 'Over tien jaar kun je het boek nog steeds uit de kast trekken' © RTV Utrecht
"Buen pravecho", zegt Alberto tijdens het presenteren van zijn beroemde paella. Zelf zal hij er trouwens geen hap van nemen. Hoofdschuddend vertelt hij over de paella van zijn moeder, die altijd mislukte, omdat ze een gewone pan gebruikte. "Als ik wist dat m'n moeder paella ging maken, ging ik me vooraf voleten in een bar. Dan kwam ik thuis en zei ik: oh, eten we paella? Ik heb geen honger."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.