Instellingen

Bewoners Utrechtse schimmelflat procederen verder voor huurkorting

© Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - De bewoners van de Hanoidreef in de Utrechtse wijk Overvecht gaan verder in hun juridische strijd tegen woningcorporatie Bo-Ex. Via een zogenoemde bodemprocedure gaan ze een huurkorting eisen bij de rechter. Dat meldt advocaat Gor Gabrelian vandaag. Eerder deze week was er een kortgeding tussen Bo-Ex en de bewoners. Daarin werd een voorschot op de korting gevorderd maar de rechter hield de zaak aan.
Het geschil draait om een zogenoemde tienhoog-flat in de Utrechtse wijk Overvecht. Die staat al jaren op de nominatie op grootschalig gerenoveerd te worden. Maar het ontwikkelen van die plannen duurt nu al dertien jaar, en al die tijd is er geen fatsoenlijk onderhoud gepleegd. Het effect is dat kozijnen verrot zijn, badkamers schimmelen en er regelmatig lekkages zijn. In de winter spraken politieke partijen schande van de situatie en noemden die 'onmenselijk'. Bo-Ex stuurde vervolgens klusjesmannen de flat in om de gebreken te verhelpen.

Opgelost

Bewoners voeren aan dat de problemen nog steeds bestaan. Tijdens het kort geding eisten de bewoners dat de ergste gebreken direct worden aangepakt. Zij hebben een bouwkundige ingeschakeld, die vastgesteld heeft dat de flat inmiddels brandgevaarlijk is, en dat er veel asbest in is verwerkt. Volgens Bo-Ex was dat nieuwe informatie. "Bo-Ex vroeg bij de rechter wel begrip voor het feit dat zij kort geleden door de huurders is geconfronteerd met nieuwe klachten, die niet eerder waren gemeld of met herhaalde klachten van huurders, bij wie eerder al werkzaamheden waren verricht", zegt de woningcorporatie in een verklaring. "Vanaf februari zijn alle woningen bezocht van huurders die klachten hadden. Bijna alle gemelde klachten zijn opgelost."
Het onderhoud in de flat laat te wensen over
Het onderhoud in de flat laat te wensen over © RTV Utrecht
De bewoners bestrijden dat, zo is schimmel weggepoetst, maar komt net zo hard weer terug. De rechter heeft geen uitspraak gedaan, na de zitting. Hij hield de zaak aan, zoals dat heet. Eerst moet een onafhankelijke deskundige gaan kijken naar de gebreken en moet Bo-Ex in de gelegenheid gesteld worden om die alsnog op te lossen.
Over de huurkorting zegt Bo-Ex dat de rechter daar niet in mee wilde gaan: "Daarvoor zijn er te veel onduidelijkheden en daarvoor hebben de huurders hun vorderingen in dit kort geding onvoldoende onderbouwd en toegelicht", zo parafraseert Bo-Ex de rechter. De bewoners bestrijden dat zoiets gezegd is, volgens de advocaat heeft de rechter zich helemaal niet uitgelaten over de huurkorting. Wel gaf Gabrelian aan dat hij eerdaags Bo-Ex gaat dagvaarden om in een bodemprocedure die huurkorting alsnog af te dwingen.

Tomlow Advocaten

Ook de bekende oud-advocaat Bernard Tomlow staat een aantal bewoners in deze zaak bij. Tomlow had vroeger een advocatenkantoor in de stad. Na een tik op de vingers van de Deken van Advocaten is hij gestopt als advocaat. Het voormalig kantoor van de bekende advocaat, met de naam Tomlow Advocaten bestaat nog wel. Pikant detail, juist dit kantoor staat Bo-Ex bij in het geschil met de bewoners van de Hanoidreef.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.