22-jarige Pool moet de cel in na rammen politiewagens en benzinediefstal: 'Misdadig rijgedrag'

UTRECHT - De 22-jarige man die in februari meerdere politiewagens probeerde te rammen, moet zestien maanden de cel in. De Poolse man maakte zich schuldig aan "misdadig rijgedrag", zo oordeelde de rechtbank vandaag. Naast de gevangenisstraf mag hij ook een jaar lang geen motorvoertuigen besturen.
In de nacht van dinsdag 2 op woensdag 3 februari kwam de chauffeur op de A12 bij Utrecht in het vizier van agenten. Kort daarvoor had hij getankt in Gouda en was hij er zonder te betalen vandoor gegaan.
Wat volgt is een dollemansrit, waarbij de man op de A28 bij Zeist een politieman van de weg probeert te rijden. Vervolgens, op de A1 in de richting van Barneveld, maakt de man opnieuw een stuurbeweging richting agenten die links van hem rijden en raakt de politieauto naast hem. Zelf komt de man ook met een klap tot stilstand, waarna hij ingerekend kan worden.
Beelden van de achtervolging, gemaakt door de politie.

Misdadig rijgedrag

In beide gevallen is sprake van poging tot zware mishandeling, oordeelt de rechter. Het OM eiste nog dat er poging tot doodslag ten laste zou worden gelegd, maar daar ging de rechtbank niet in mee, "omdat de man niet het (voorwaardelijk) opzet had om de agenten te doden. Zijn intentie lijkt te zijn gericht op het ontkomen aan de politie na de benzinediefstal."
Toch heeft de Pool met zijn "misdadig rijgedrag de aanmerkelijke kans aanvaard dat er een ongeval zou kunnen plaatsvinden waarbij de agenten zwaar gewond zouden raken", zo vindt de rechtbank. "Het is aan de stuurmanskunsten van de politieagenten te danken dat dit niet gebeurd is."
Naast twee keer een poging tot zware mishandeling veroordeelt de rechtbank de man voor de diefstal van benzine, de diefstal van Poolse kentekenplaten en overtredingen van de Wegenverkeerswet.
De ravage was gigantisch.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.