IC-capaciteit kan terug naar niveau van voor corona

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - De ic-capaciteit in Nederlandse ziekenhuizen kan verder worden afgeschaald, zo heeft het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) besloten. Per maandag 7 juni kan de landelijke capaciteit worden teruggebracht naar minimaal 1150 bedden, het niveau van voor de coronapandemie.
"Het aantal Covid-patiënten in de ziekenhuizen is afgelopen tijd fors gedaald en deze daling zet door", aldus het LNAZ. Tussen de ziekenhuizen en regio's zijn steeds minder overplaatsingen van coronapatiënten. Daarom is besloten dat de ic-capaciteit kan worden teruggebracht tot minimaal 1150 bedden. Regios kunnen er zelf voor kiezen om voor de intensive cares een hoger aantal bedden te hanteren.
Half april moest de capaciteit juist nog omhoog tot 1550, vanwege een tekort aan bedden. Per 14 mei kon dat aantal terug naar 1450 en vanaf 25 mei was de minimale capaciteit 1350 bedden. Het afschalen van de ic-capaciteit betekent dat er meer ruimte komt voor de reguliere ziekenhuiszorg.
Ook Utrechtse ziekenhuizen merken dat de druk op de intensive cares afneemt. Zo sloot het UMC Utrecht op 28 mei de speciale IC-afdeling die was opgezet voor coronapatiënten. Eind april waarschuwden de ziekenhuizen nog dat code zwart dreigde. In de hele provincie waren toen nog maar 2 IC-bedden vrij.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.