Medisch team St. Antonius naar Suriname, na infectie nog maar één prik en gele boekje blijkt bestseller

PROVINCIE UTRECHT - Nog een dagje wachten en dan gaat een nieuwe reeks aan versoepelingen in. Maar ook vandaag valt er weer volop coronanieuws te melden. Zo gaan vier medewerkers van het St. Antoniusziekenhuis naar Suriname om daar de pandemie te bestrijden, hoeven mensen die corona hebben gehad nog maar één prik te halen en is er een ware run op het gele boekje. Dat en meer lees je in Corona Vandaag.

Medisch team van St. Antonius vertrekt naar Suriname

Een medisch team met daarin vier medewerkers van het St. Antoniusziekenhuis zijn vrijdag vertrokken naar Suriname. Zij gaan daar kijken wat er nodig is om de noodsituatie rond de corona-epidemie in het land onder controle te krijgen. In totaal bestaat het team uit 23 zorgmedewerkers.
Daarnaast heeft de gemeente Utrecht samen met Amsterdam, Rotterdam en Den Haag aangegeven financieel bij te gaan dragen aan de aanschaf van medische materialen en medicijnen voor Surinamen. De hoogte van de bijdrage is niet bekendgemaakt.

Ook mensen uit 1983 kunnen een prikafspraak maken voor het coronavaccin

Iedereen uit het geboortejaar 1983 kan een afspraak maken voor een coronavaccinatie. Dat kan nu al online via de website van de GDD. Later volgt ook nog een uitnodigingsbrief. Ze krijgen zij het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna.
Eerder deze week waren mensen uit 1979, 1980, 1981 en 1982 al uitgenodigd. Vorige week waren mensen uit 1969 tot en met 1978 aan de beurt om een prikafspraak te maken.

Overgroot deel van middelbare scholen gaat volledig open

Het overgrote deel van de middelbare scholen is vanaf maandag weer volledig open. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS onder scholen in het voortgezet onderwijs. Zo'n 9 op de 10 scholen zijn al volledig open, of zullen maandag opengaan. 7 procent van de ondervraagde scholen gaat niet helemaal open. Een deel daarvan zet het huidige lesrooster door; een ander deel schroeft het aantal fysieke lessen wel op, maar gaat niet helemaal terug naar de oude situatie.
Eerder lieten verschillende scholen in de regio, zoals het Baarnsch Lyceum en het Griftland College, aan RTV Utrecht weten hun eigen plan te trekken en nog niet volledig open te gaan. Zij kiezen ervoor om tot de zomervakantie het programma af te werken zoals ze dit de afgelopen maanden al deden.

Aantal nieuwe coronabesmettingen blijft dalen

Het aantal nieuwe coronagevallen is in het afgelopen etmaal met 2440 toegenomen, meldt het RIVM. Een dag eerder was dat aantal na aanpassing 2785. Aanvankelijk werden er 18 meer vermeld. Het gemiddelde niveau over de afgelopen zeven dagen is nu 2616, bijna 200 minder per dag het gemiddelde van donderdag.
Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 8, tegen 14 een dag eerder. Dat wil niet zeggen dat al die mensen afgelopen etmaal zijn overleden, want het duurt een tijdje voordat het overlijden van een coronapatiënt is geregistreerd.
Bekijk hieronder het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente.

Na corona-infectie nog maar één prik nodig

Mensen die al een corona-infectie hebben doorgemaakt, hoeven maar één prik te krijgen van een zogeheten mRNA-vaccin zoals Pfizer/BioNTech of Moderna. Het maakt niet uit of die besmetting langer dan een halfjaar geleden was en ook niet of iemand ernstige klachten heeft gehad.
Demissionair zorgminister Hugo de Jonge meldde vrijdag dat hij een advies hierover van het Outbreak Management Team (OMT) overneemt. De nieuwe richtlijn geldt vanaf nu en alleen voor mensen die bij de GGD zijn geregistreerd met een positieve testuitslag.

Coronadashboard meldt 10 miljoenste prik

En over die prikken gesproken. De 10 miljoenste coronaprik is gezet, meldt het coronadashboard van de overheid vrijdag. Het gaat om eerste en tweede prikken bij elkaar. In totaal zijn tot dusver 10.109.509 doses coronavaccin een bovenarm ingegaan.
De helft van alle volwassen Nederlanders die willen worden gevaccineerd, heeft nu minstens één prik gehad. Een kwart van de mensen heeft ook de tweede prik al gehad.

Supermarkt stopt met ouderenuurtje

Nu er al veel coronaprikken zijn gezet en vooral veel ouderen en kwestsbaren al volledig zijn gevaccineerd, stoppen sommige supermarkten ook met het speciale boodschappenuurtje voor deze doelgroep. Zoals hier in de Biltstraat in Utrecht.
Jumbo stopt met ouderenuurtje
Jumbo stopt met ouderenuurtje © RTV Utrecht / Joep ten Have

Aantal coronapatiënten op verpleegafdeling daalt onder de 1.000

Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen is afgelopen etmaal opnieuw gedaald, tot 688. Het is voor het eerst sinds 4 oktober dat er minder dan 700 Covid-19-patiënten op de verpleegafdelingen liggen, blijkt uit de nieuwste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op dit moment liggen er in totaal 1065 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis, waarvan 377 op de intensive care. Op dit moment liggen er 554 mensen zonder corona op de ic's.

Aanzienlijk meer operatiekamers beschikbaar

In de ziekenhuizen zijn ook meer operatiekamers beschikbaar en mensen die binnen zes weken zorg nodig hebben, kunnen die weer vaker op tijd en zoals gepland krijgen. Dat zegt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Dit komt door het dalende aantal coronabesmettingen. Van de operatiekamers is nu 76 procent weer in gebruik, een aanmerkelijke stijging ten opzichte van vorige week, toen het nog maar 66 procent was.
Ook de ic-capaciteit kan daardoor weer terug naar normaal. Het aantal bedden kan per 7 juni worden teruggebracht naar 1150 bedden, dat is het niveau van voor de coronapandemie. Half april ging de capaciteit nog omhoog naar 1550 bedden. Het afschalen van de ic-capaciteit betekent dat er meer ruimte komt voor reguliere ziekenhuiszorg.

Geel boekje is bestseller

Nadat bekend werd dat nu alle GGD'en coronastempels in de gele vaccinatieboekjes gaan zetten, is het bij uitgever SDU ontzettend druk. Daar kan zo'n boekje worden besteld. Alleen donderdag gebeurde dat al 50.000 keer, aldus een woordvoerster van de SDU. De webshop was daardoor zelfs korte tijd onbereikbaar.

Sportscholen vangen bot bij de rechter

Sportscholen blijven voorlopig gebonden aan lockdownmaatregelen en mogen niet weer volledig open. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald in twee verschillende kort gedingen tegen de Nederlandse staat. De rechter is het met de Staat eens dat de coronamaatregelen die van toepassing zijn op de sportscholen "noodzakelijk en proportioneel zijn" en een "legitiem doel dienen".
Stichting Fitness Is Medicijn en een groep van zestig sportscholen eisten vorige week volledige heropening. Sportscholen mogen sinds 19 mei onder voorwaarden weer open, maar groepslessen zijn bijvoorbeeld nog niet toegestaan. Dat is wel vanaf morgen weer het geval, als een nieuwe reeks versoepelingen ingaat.

Handzeep of handgel?

Kun je beter je handen wassen met zeep of handgeld smeren? Het RIVM roept op om vooral handzeep te gebruiken. Naarmate iemand namelijk meer handgel met ethanol gebruikt, neemt de kans op borstkanker "zeer licht" toe, meldt het RIVM.
Het gebruik van het spul nam een flinke vlucht door de coronacrisis. Ethanol ofwel alcohol is een chemische stof die bacteriën en virussen kan doden en in principe ernstige ziekten kan veroorzaken.

Sterftecijfer weer op normaal niveau

Het aantal sterfgevallen is in alle leeftijdsgroepen weer teruggekeerd naar een normaal niveau. Dat was al zo bij de 80-plussers, maar vorige week ook bij mensen die jonger zijn. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Eerder dit jaar overleden wekenlang ongebruikelijk veel mensen van onder de 80. Dat kwam waarschijnlijk door het coronavirus.
Bij mensen van 65 tot 80 jaar was sinds eind maart sprake van oversterfte. Bij mensen van onder de 65 jaar was tussen begin april en begin mei sprake van oversterfte. In beide groepen bereikten de cijfers vorige week weer normale waardes. Bij de groep van 65 tot 80 jaar overleden er zelfs iets minder mensen dan gebruikelijk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.