Instellingen

Nationale Balkon Beweegdag: van sporten op je eigen balkon tot op het bordes van Paleis Soestdijk

SOESTDIJK - Op honderden balkons in Nederland bewegen ouderen vandaag op muziek. Op de Nationale Balkon Beweegdag doet ook een bijzonder 'balkon' mee aan de actie: het bordes van Paleis Soestdijk.
VIDEO: Ook Maartje van Weegen doet mee aan de Nationale Balkon Beweegdag
Het Nationaal Ouderenfonds heeft deze dag in het leven geroepen omdat ouderen zo op veilige afstand van elkaar kunnen sporten, in verband met de corona-regels. Ook televisie- en radiopresentatrice Maartje van Weegen doet mee aan de work-out: "Het was op de trappen ook wel smal en een klein beetje eng. Je moest wel je best doen. En ik ook", lacht ze.
Tientallen ouderen bewegen op muziek op het bordes van Paleis Soestdijk
Tientallen ouderen bewegen op muziek op het bordes van Paleis Soestdijk © RTV Utrecht / Caroline Geijsman
Ouderen moeten blijven bewegen en deze balkon-workout moet ouderen enthousiasmeren te blijven sporten. Corina Gielbert, directeur van het Nationaal Ouderenfonds: "Het is een soort aanjager. We willen de ouderen laten ervaren hoe leuk het is en hoe gezellig het is als je na het bewegen ook gezellig een bakje koffie drinkt met elkaar."
Bewoners van de Koperhorst doen nieuwsgierig hun balkondeur open
Bewoners van de Koperhorst doen nieuwsgierig hun balkondeur open © RTV Utrecht / Caroline Geijsman
Op 400 plekken in het hele land doen ouderen mee aan het bewegen op muziek op het balkon. Ook in Amersfoort in de tuin van de Koperhorst staat de muziek lekker hard en worden rek- en strekoefeningen gedaan. Hier en daar gaat een balkondeur open. Ouderen bewegen fanatiek mee en zwaaien ook naar elkaar.
Niet alleen bewegen op muziek maar ook zwaaien naar elkaar is een belangrijk aspect van deze dag
Niet alleen bewegen op muziek maar ook zwaaien naar elkaar is een belangrijk aspect van deze dag © RTV Utrecht / Caroline Geijsman
Maartje van Weegen zit in het Comité van Aanbeveling van het Ouderenfonds en vindt de Balkon Beweegdag een goed idee. "Het is bewezen dat bewegen ook goed is voor je hersenen. Je houdt de boel aan de gang en je blijft langer.... degene die je was. Iedereen is namelijk bang voor Altzheimer of Dementie, 'oh als het mij maar niet gebeurt'. Zodra je een naam vergeet denk je 'is dit het begin?' Ik wil niet zo worden. Een half uur bewegen, ja dat weet iedereen. Maar het dóen is een tweede."
In de warme zon hebben ouderen zich in het zweet gewerkt. Elly Hoogland: "Het was heel warm en heel intensief." En buurman van het paleis Gerrit van Wijngaarden vindt het leuk dat hij een keer op het bordes kon sporten: "Het is wel een heel bijzondere plek, het is leuker dan sporten op een gewoon sportveld."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.