GroenLinks Utrecht presenteert kandidaat-lijsttrekkers: ervaren rot en jong talent

© GroenLinks Utrecht
UTRECHT - Twee politici hebben zich kandidaat gesteld voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks Utrecht bij de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar. Het gaat om Pepijn Zwanenberg, die al vijftien jaar in de raad zit, en Julia Kleinrensink, die door haar eigen partij wordt gezien als opkomend talent.
GroenLinks is met 12 van de 45 zetels op dit moment de grootste partij van de stad. Heleen de Boer was de vorige keer lijsttrekker, en zij is nu ook fractievoorzitter, maar ze stopt ermee. Dus mogen de partijleden binnenkort een opvolger kiezen.
De 51-jarige Pepijn Zwanenberg is een bekend gezicht in de Utrechtse politiek. Niet alleen omdat hij al vijftien jaar actief is in de raad, ook vanwege zijn opvallende uiterlijk. Zo heeft Zwanenberg op dit moment zijn baard blauw geverfd. "Raadslid zijn is een eer", zegt hij. "Maar mijn ambitie reikt verder. Ik ben nog steeds enorm gedreven om zaken te veranderen."
Zijn tegenstander is de 27-jarige Julia Kleinrensink, die ook al enkele jaren in de gemeenteraad zit. Een van haar speerpunten is een circulaire economie. "Meer groen, en snel afscheid nemen van fossiele brandstoffen. Naast de coronacrisis staan een klimaat- en biodiversiteitscrisis voor de deur."
16 juni worden de kandidaten aan de leden van GroenLinks gepresenteerd. Mogelijk zitten er ook nog kandidaten van buiten de partij bij. Vervolgens hebben leden tot 6 juli de tijd om hun stem uit te brengen.
De gemeenteraadsverkiezingen zijn op 16 maart 2022. Afgelopen week werd bekend dat D66, qua zetelaantal de tweede partij van de stad, Maarten Koning naar voren schuift als lijsttrekker.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.