RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Moeder en zus Michael P. pleiten voor meer hulp voor familie van daders

UTRECHT/DEN DOLDER - De moeder en zus van Michael P. willen dat er meer aandacht komt voor de situatie van familieleden van daders. Nadat P. de Utrechtse Anne Faber verkrachtte en vermoordde, hadden ze veel steun kunnen hebben aan emotionele en juridische bijstand, zeggen ze vandaag in een paginagroot interview met Trouw.

Moeder en dochter denken erover om een soort 'hulptroep' op te zetten. Daarin zouden ervaringsdeskundigen, psychologen, advocaten en mensen uit het gevangeniswezen kunnen zitten.

Nadat hun zoon en broer in verband werd gebracht met de dood van Anne Faber, brak voor de familie een afschuwelijke tijd aan. Vrienden keerden hen de rug toe, er stonden journalisten in de voortuin, ze werden bedreigd via internet en van politiebescherming was niet of nauwelijks sprake. De familie had naar eigen zeggen veel baat gehad bij juridisch advies, emotionele bijstand, advies over omgang met de media en andere praktische hulp.
Michael P. werd in 2010 veroordeeld voor de verkrachting van twee minderjarige meisjes. In 2017 woonde hij in de kliniek in Den Dolder, toen hij de Utrechtse studente Anne Faber verkrachtte en doodde. Daarvoor is hij veroordeeld tot 28 jaar cel met tbs.
Niet alleen de familie van P. pleit voor extra aandacht voor de omgeving van de dader. Hans Barendrecht van Gevangenenzorg Nederland doet dat ook. "Zoiets als Slachtofferhulp, maar dan voor familie van daders."

Winie Hanekamp van Expertisecentrum Kind is het met hem eens: "Als familie tel je niet mee", zegt ze tegen Trouw. "Tenzij je onderdeel bent van het delict."

Ik ben zijn moeder, in voor- en tegenspoed. Als zelfs zijn moeder geen contact meer met hem wil, wie heeft hij dan nog?"
Moeder Michael P.

In het interview met de krant vertellen de moeder en zus van P. openhartig hoe zij de afgelopen jaren hebben beleefd. Ze hebben het erg zwaar. "Het is uiterst lastig te praten over wat er gebeurd is", zegt zijn moeder. "Want mensen denken al snel dat ik het wil opnemen voor Michael."

De zus van Michael heeft amper nog sociale contacten. Slechts één vriendin bleef haar trouw. Werken kan ze niet meer vanwege psychische klachten. Haar broer bezoeken doet ze niet, wel belt ze af en toe met hem.

De moeder van Michael bezoekt hem nog eens per twee weken. "Kon ik maar zeggen: 'bekijk het'. Maar ik ben zijn moeder, in voor- en tegenspoed. Als zelfs zijn moeder geen contact meer met hem wil, wie heeft hij dan nog?"


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -