Kerken met subsidies gesteund door Provincie

ZEIST/BENSCHOP - Goed nieuws voor de noodlijdende St. Josephkerk in Zeist en de St. Victorkerk in Benschop: zij krijgen grote subsidies van de provincie Utrecht.
De Zeisterse kerk ontvangt maar liefst één miljoen euro terwijl het monumentale godshuis in Benschop vier ton krijgt. Het geld komt van het provinciefonds Erfgoedparels dat bedoeld is voor het opknappen van "buitengewoon monumentale panden". Naast de twee kerken wordt ook nog 840.000 euro uitgetrokken voor het opknappen van de Villa Jongerius aan het Merwedekanaal in Utrecht.

ST. JOSEPHKERK IN ZEIST

Voor de St. Josephkerk komt de subsidie precies op tijd. In augustus maakte RTV Utrecht samen met het kerkbestuur een reportage over de slechte staat van de kerk.
Daaruit bleek dat het metselwerk van de buitenmuren onvoldoende was, en het dak op punt van instorten stond. Een opknapbeurt werd toen geschat op zo'n twee miljoen euro. Daarvan is de helft nu dus binnen.
Ook van de St. Victor in Benschop was al langer bekend dat deze in bijzonder slechte staat verkeerde. De provincie zette deze kerk al in juli bovenaan de lijst van monumenten die subsidie moesten krijgen.

VILLA JONGERIUS

Begin dit jaar kwam er al een deel van 7,5 miljoen euro vrij voor een opknapbeurt van Villa Jongerius. Bovenop dat bedrag geeft de provincie nu dus nog acht ton voor het restaureren van het pand. Met het geld moet de villa in originele stijl worden hersteld maar ook worden omgetoverd tot een openbaar gebouw met een horecafunctie.
De Vrienden van Villa Jongerius kochten het complex eind augustus 2008 voor nul euro. Voorwaarde van de verkoop was dat het gebouw voor 2012 gerestaureerd zou worden. Het geld dat daarvoor nodig was hoopten de vrienden op te halen via sponsors en subsidie.
Vlak daarna was het pand lange tijd kanshebber in het AVRO-programma Restauratie. Daarin maakten monumentale gebouwen kans om een restauratie te winnen. Toen verloor het pand van kasteel Eckhart in Eindhoven.
Ook de Victorkerk in Bennekom krijgt geld voor de restauratie. Beluister het verslag van Talitha Boogaard of bekijk de reportage van Dennis van Ommeren.

Geld voor restauratie Victorkerk in Bennekom
Geld voor restauratie Victorkerk in Bennekom