Eerste voorstelling sinds tijden in Openluchttheater Amersfoort: 'Publiek voedt je'

De eerste voorstelling met publiek in het Openluchttheater.
De eerste voorstelling met publiek in het Openluchttheater. © Het Openluchttheater
AMERSFOORT - De tribunes van het Openluchttheater in Amersfoort zaten voor het eerst in lange tijd weer vol. Vandaag was de eerste kindervoorstelling van het seizoen. Ouders zaten lekker in de zon met een kopje koffie op de tribune en de kinderen mochten op het podium zitten. De sfeer was ontspannen, en ouders leken opgelucht dat ze vandaag niet zelf voor het entertainment hoefden te zorgen.
Theatermaker Marianne van Houten hoorde vorige week dat de show écht doorging dus is ze flink gaan repeteren. "Ik had het zo lang niet gedaan, ik moest er echt even induiken." De voorstelling wordt vandaag drie keer gegeven, de kaartverkoop ging hard, vertelt bedrijfsleider Daniëlle Hamming. "We waren echt heel snel uitverkocht, je merkt echt dat mensen eraan toe zijn om iets leuks te doen."

Muziek en dans

Op het podium is een doek gespannen waarop een bosscène is afgebeeld. Het decor past perfect in de groene omgeving van het Openluchttheater. De voorstelling Coco kan het! is bedoeld voor kinderen vanaf drie jaar en gaat over een vogeltje dat bang is om uit te vliegen. Gelukkig zitten de kinderen op het podium om hem daarbij te helpen. Er komt muziek en dans bij kijken en met elk liedje komen de kinderen uit enthousiasme steeds dichter bij de actrice.
De humor van het stuk slaat niet alleen aan bij de kinderen. Ook ouders lachen hardop om de grappen. "Een stuk voor volwassenen is leuk, maar een kindervoorstelling vind ik ook heel leuk hoor", vertelt een moeder. Een vader is vooral blij dat hij met z'n kinderen lekker naar buiten kan. "Het is heerlijk, de kinderen hebben veel binnen gezeten de laatste tijd. Je kunt hier makkelijk afstand houden dus het is echt fijn om zo te genieten van deze zonnige dag."

BOE!

Wie even in de warme ochtendzon kort is afgedwaald wordt halverwege de show opgeschrikt door de kinderen die gezamenlijk luidkeels 'BOE' roepen. Vogel Coco moet het nest uit en Marianne denkt dat het helpt als de kinderen hem flink laten schrikken. Het blijkt te helpen: de vogel vliegt uit. Onder vrolijke muziek en kreten van plezier volgen de kinderen de vogel die door Marianne aan touwtjes door de lucht wordt geslingerd alsof hij vliegt.
Marianne heeft de optredens enorm gemist. Tijdens de lockdown heeft ze af en toe iets online gedaan maar de energie van het publiek is onmisbaar. "Je moet zelf de hele tijd de energie vasthouden en doorspelen terwijl je geen reactie krijgt. Het leukste aan theater is dat je gevoed wordt vanuit het publiek. Kinderen roepen iets, ze doen mee, ze lachen en op die energie speel ik door", zegt ze.

Volgeboekt

Het theater in Amersfoort is ruim, er passen in totaal duizend bezoekers in. Dat betekent dat sinds de laatste versoepelingen er 250 bezoekers welkom zijn. Omdat er buiten meer mogelijk is dan binnen, is het Openluchttheater de komende periode helemaal volgeboekt. "We hebben dit jaar nog heel veel scholen die hun schoolmusical doen of een diploma-uitreiking. Er staat van alles op het programma omdat veel mensen nog moeten uitwijken naar een buitenlocatie", zegt Hamming.
Na een luid applaus mogen de kinderen op de foto met de actrice en mogen ze het vogeltje dat ze zojuist hielpen uitvliegen nog even van dichtbij bekijken. De recensies van de show zijn goed. "Ik vond het heel erg leuk, vooral de liedjes" en "ik vond de beestjes het allerleukste" zeggen de kinderen na afloop.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.