RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Rida Zoundri in Oostenrijk nog spoorloos: 'Hij wilde met zijn handen de wolken aanraken'

INNSBRUCK/ZEIST - Precies een week nadat Rida Zoundri in Oostenrijk een laatste teken van leven heeft gegeven is de 19-jarige Zeistenaar nog altijd spoorloos. Ook vandaag heeft een zoekactie door vrijwilligers niets opgeleverd, laat zijn oom Hamid vanuit Innsbruck aan RTV Utrecht weten.

Volgens Hamid Zoundri is vandaag een Oostenrijks team van vrijwilligers met honden de bergen in gegaan om zijn neef Rida te vinden. Die zijn onverrichterzake teruggekeerd. "Ze hebben me beloofd dat als ik nieuwe aanwijzingen heb, ze direct weer op pad gaan", zegt hij. Zoundri is blij met de hulp, want vrijdag hoorde hij naar eigen zeggen dat de Oostenrijkse instanties weinig meer voor hem konden betekenen.

Bergwandeling
Rida, die op reis was, werd zondagavond 30 mei gebeld door zijn moeder in Nederland. Hij had in de omgeving van Innsbruck een bergwandeling gemaakt er daar gedurende de dag diverse malen verslag over uitgebracht. "Hij had verteld dat hij met zijn handen de wolken wilde aanraken", zegt Zoundri. Maar rond 18.30 uur reageerde Rida niet meer op whatsappjes en tot twee keer toe liet hij de telefoon overgaan. De derde keer leek hij op te hangen. Toen zijn moeder het opnieuw probeerde slaagde hij er eindelijk in op te nemen.

Volgens oom Hamid was Rida gedesoriŽnteerd en praatte hij vreemd traag. Hij klaagde over pijn aan zijn borst en hij vertelde dat hij zijn gevoelloze vingers bijna niet meer kon gebruiken. Had hij hartklachten, was hij gevallen of daar hoog op de berg door de kou bevangen? Duidelijk was dat het niet goed met hem ging, zegt Zoundri.

In het moeizame telefoongesprek dat in het half uur daarna werd gevoerd vroeg Rida, terwijl hij zo te horen aan het lopen was, om hulp. Zijn moeder adviseerde hem om het lokale alarmnummer te bellen. Het lijkt erop dat dat niet is gelukt. Rond 19.10 uur werd het laatste signaal van Rida's telefoon opgepikt. Sindsdien is het stil. Zijn paspoort, zijn laptop en zijn kleding bleven achter in het hotel.

Wanhopig
Oom Hamid reisde afgelopen week naar Tirol, waar op dit moment zo'n twaalf familieleden en vrienden proberen een spoor van zijn neef te vinden. De ouders van Rida waren eerder deze week ook in Innsbruck, waar ze dinsdagmorgen uiteindelijk aangifte van de vermissing konden doen. Zij zijn door Zoundri vermoeid terug naar Nederland gebracht. "Ze raakten uitgeput", zegt hij. "Ze zijn nu steeds aan wanhopig aan het bellen en whatsappen of er al nieuws is. Hartverscheurend, maar wat kun je doen?"

De vrijwillige hondenbrigade heeft vandaag een heel stuk van de berg af gespeurd. "Twee paden hebben ze nog niet bekeken", licht Zoundri toe. "Die zijn echt gevaarlijk. We zagen met een drone dat daar ijs ligt. Als Rida daar is uitgegleden zou hij in de dichte begroeiing en de sneeuw terecht zijn gekomen. Maar ik wilde niet dat deze vrijwilligers dat risico zouden lopen."

Helikopter
De familie kreeg de afgelopen dagen een forse teleurstelling te verwerken. Volgens Zoundri zetten de Oostenrijkse autoriteiten geen helikopter meer in. Een Oostenrijkse agent waar hij contact mee had liet vrijdag weten dat hij inmiddels met een andere zaak bezig was.

Zoundri begrijpt niet waarom er vanuit de officiŽle instanties niet meer wordt gedaan om de vermiste jonge man te vinden. "Alles wees toch direct op een medisch noodgeval was? Waarom stoppen ze zo snel al? Het is berggebied, maar toch niet de Himalaya? Het gaat toch niet om een zoekactie in het Braziliaanse regenwoud?"

"Ze hebben een rondje gevlogen rond de plek waar Rida's telefoon voor het laatst is uitgepeild en op nog een andere plek gekeken. Een kennis die er meer van weet vertelde me dat dat overdag eigenlijk niet veel uithaalt, omdat het dan al warm is en bovendien lopen er dan meer mensen in het gebied. Maar dan vlieg je toch 's nachts? Een helikopter is peperduur, maar dit gaat om een mensenleven."

Dag en nacht
Zoundri wil realistisch zijn over de kans dat zijn neef nog in leven is. "Die kans is na een week vrij klein. Maar dan wil je nog op een waardige manier afscheid nemen en niet dat zijn lichaam drie maanden later nog wordt gevonden. Hoe kun je thuis niets doen, als hij misschien hier ergens in het bos ligt? We hebben een whatsappgroep en die is dag en nacht actief."

Vooralsnog heeft Zoundri zijn hoop vooral gevestigd op de vrijwillige hulp die hij uit Nederland, maar ook uit bijvoorbeeld BelgiŽ en Zwitserland krijgt aangeboden. Vaak zijn het mensen die hij helemaal niet kent. Ook tijdens zijn gesprek met RTV Utrecht meldt zich weer een vrijwilliger.

Militair getraind
"Er zijn mensen die touringcars hebben geregeld waarin we vijftig mensen kunnen vervoeren en nu organiseren ze nog onderdakadressen", vertelt Zoundri. "Vannacht vertrekt een team vrijwilligers uit Nederland, met onder anderen twee Utrechters. Die zijn militair getraind, die durf ik wel te vragen om op de meer risicovolle plekken te zoeken."

Hamid Zoundri hoopt dat mensen die meer weten over zijn vermiste neef Rida hem willen helpen. Zo zou Rida voor zijn wandeling nog een praatje hebben gemaakt met een andere Nederlander in het centrum van Innsbruck. Wellicht heeft hij over zijn plannen verteld of kreeg hij van die landgenoot een wandelroute. Informatie over de zaak kan doorgegeven worden aan de politie of direct aan Hamid: +31 6 111 805 11.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -