Diabetes Fonds slaat alarm: aantal mensen met overgewicht met kwart toegenomen

AMERSFOORT - Het aantal mensen met overgewicht is sinds de start van de coronacrisis met 27 procent toegenomen. Dat meldt het Diabetes Fonds in Amersfoort, dat vandaag met de Nationale Suiker Challenge start.
"We zien dat ruim 60 procent van de Nederlanders op dit moment niet voldoet aan de richtlijn die is gesteld", vertelt voedingsdeskundige Kim Brouwers. "Daarmee eet 30 procent van de mensen méér dan maximaal wordt aanbevolen. Dat is dus zeker veel te veel. Zeker in deze tijd is het dus heel belangrijk om daar goed op te letten."
Doel van de actie is om mensen aan te moedigen te stoppen met het eten van toegevoegde suikers. Die zitten in veel meer producten dan we soms weten. "Denk bijvoorbeeld aan hartige producten zoals pastasauzen, broodbeleg en kruidenmixen. Dus het is deze week de uitdaging om alle verpakkingen eens om te draaien en de ingrediëntenlijst te bekijken."
Volgens Brouwers is het lastig om aanpassingen te doen in je voedingspatroon. "Je merkt aan mensen die gewend zijn vrij veel suiker te eten dat ze toch een beetje moeten afkicken. Suiker geeft het stofje dopamine vrij en dat gebeurt bijvoorbeeld bij drugs ook. Maar van suiker hebben we niet steeds meer nodig om hetzelfde effect te bereiken, dat is bij drugs wel."
De challenge van gezond eten duurt tot en met 13 juni. Op de website van het Diabetes Fonds staat meer informatie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.