RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Woerdenaar zes weken na einde avondklok alsnog veroordeeld voor opruiing tot relschoppen

WOERDEN - "Vuurwerk mee. Zo doen we da met n politie wage. Fik dr in." Met deze en soortgelijke teksten op social media riep een 21-jarige man uit Woerden op tot rellen tijdens de avondklok, begin dit jaar. Hij stond vandaag in Utrecht terecht voor opruiing en bleek ook nog wat andere akkefietjes op zijn kerfstok te hebben.

De Woerdenaar plaatste tussen 19 en 26 januari een lange reeks berichten op het Instagram-account "Woerden protest", maar gebruikte ook zijn eigen Facebook- en Snapchat-accounts voor zijn oproepen. Het verst ging hij in een speciale whatsappgroep. Daar riep hij zelfs op tot geweld en brandstichting. "Cobra 8 met 5 liter benzine moet voldoende zijn" en "gwn kkr chaos schoppe tot ze spijt krijgen", appte hij.

Daggie vastzitten is niemand slechter van geworden hoor."
Verdachte

Gas erop
Zijn oproep om op 25 januari tijdens de avondklok te gaan rellen in het centrum van Woerden, leverde vooral afkeurende reacties op social media op. "Vanavond 21:00 uur Woerden kerkplein GAS EROP", schreef de verdachte. En: "Als er een avondklok komt he. Dan zet ik heel Woerden op ze kop". De gemeente en politie waren op alles voorbereid. Maar om 21 uur bleef het, op een enkele verre vuurwerkknal na, rustig in de stad.

Naast opruiing wordt de Woerdenaar door het Openbaar Ministerie ook verdacht van diefstal van brandstof en heling van kentekenplaten. Ook zou hij als medewerker van een grote pakketbezorgdienst twee telefoons achterover hebben gedrukt. De rechter oordeelde dat er voor alle verdenkingen genoeg bewijs is en verklaarde de man voor alle feiten schuldig.

Daggie cel
Een eventuele celstraf nam de verdachte blijkbaar al voor lief. "Straks fd brandmateriaal inslaan alvast....daggie vastzitten is niemand slechter van geworden hoor", schreef hij in de appgroep. Als hij zich in de toekomst weet te gedragen zal dat hem bespaard blijven. De rechter veroordeelde hem tot een taakstraf van 80 uur. Daarbij komt een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand, met een proeftijd van twee jaar.

Als de Woerdenaar het niet eens is met het vonnis van de rechtbank, heeft hij twee weken de tijd om hoger beroep aan te tekenen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -