Oostenrijkse politie wacht op aanwijzingen in zoektocht naar vermiste Rida (19), familie zoekt zelf verder

© RTV Utrecht / Hamid Zoundri
INNSBRUCK/ZEIST - De Oostenrijkse politie laat weten alleen bij concrete aanwijzingen verder te kunnen zoeken naar Rida Zoundri, tot frustratie van zijn familie. De 19-jarige Zeistenaar is al sinds vorige week zondagavond vermist nadat hij ging wandelen in de buurt van Innsbruck.
In een telefoongesprek met zijn moeder gaf Rida toen aan dat hij zich niet goed voelde. Hij klaagde over pijn aan zijn borst en vertelde dat hij zijn gevoelloze vingers bijna niet meer kon gebruiken. Zijn moeder vroeg hem om het alarmnummer te bellen, maar dat lijkt nooit te zijn gebeurd.

Politiehelikopter

Zijn ouders deden afgelopen dinsdag in Oostenrijk aangifte van vermissing. Daarna is er onder meer door bergreddingswerkers, de waterpolitie, speurhonden, vrijwilligers van de brandweer en een politiehelikopter gezocht, vertelt een woordvoerder van de Oostenrijkse politie. Dat leverde helaas niets op.
De zoektocht vond plaats in het gebied waar voor het laatst het telefoonsignaal van Rida werd opgepikt. Volgens de politie is uit die gegevens niet goed op te maken waar de Zeistenaar precies verdween, wat het zoeken ook bemoeilijkte in het bergachtige en bosrijke gebied.
Bij gebrek aan resultaat is de officiële zoektocht naar Rida gestaakt, zegt de politiewoordvoerder. Tot grote frustratie van Rida's oom Hamid, die ook in het gebied met vrijwilligers naar zijn vermiste neef zoekt.
Vanochtend is hij met zes anderen zelf verder gaan zoeken. "Later op de dag komt er nog een groep van zo'n dertig man aan", zegt hij. "We hebben nog één of twee wegen die we zelf willen doorzoeken, maar waar het te gevaarlijk is. Het is daar dichtbegroeid, dus een helikopter zou hem daar niet hebben gezien. Daar heb je mensen met survivalkennis voor nodig en die zijn nu onderweg."

Hopen op concrete aanwijzingen

De Oostenrijkse politie hoopt ondertussen vooral op concrete aanwijzingen. Misschien hebben mensen in de omgeving gezien waar Rida heen ging. Alleen bij zulke tips is een grote zoektocht volgens hen zinvol.
Wat ook niet meehelpt is dat er nu meer vermissingen zijn in Tirol, de deelstaat waarvan Innsbruck de hoofdstad is. Op dit moment worden ook een 54-jarige Duitser en een 47-jarige man uit Turkije in de deelstaat vermist. Wrang genoeg is het "niet ongewoon" dat er mensen in het gebied vermist raken, zegt de woordvoerder.
Zowel de Nederlandse ambassade als de Nederlandse politie laten weten contact te hebben met de familie. Een familierechercheur en de honorair consul proberen de familie te ondersteunen. Maar beide instanties laten weten dat het onderzoek naar de vermissing van Rida bij de Oostenrijkse politie ligt.
Verslaggever Peter Huting in UNieuws over de vermissing van Rida Zoundri

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.