Opnieuw koeien dood bij vervuilde Westdijk in Bunschoten, waterschap doet onderzoek

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Opnieuw zijn er twee koeien overleden in de buurt van de vervuilde Westdijk in Bunschoten. "Altijd jammer, een boer houdt van z'n beesten", vertelt agrariër Hijmen Huijgen, die aan de Fokjesweg woont. Waterschap Vallei en Veluwe zegt extra bemonsteringen van het water in de sloten te hebben genomen. Eén van de overleden koeien is voor onderzoek naar de Gezondheidsdienst Dieren overgebracht.
De koeien waren twee weken geleden in een kudde in een weiland aan de Fokjesweg aan het grazen. "Eén was heel benauwd, twee anderen lagen dood in het weiland, aan de waterkant", vertelt de boer. "Ik heb ze (de groep koeien, red.) toen snel weer naar binnen gedaan."
De Westdijk in Bunschoten werd in 2016 versterkt in het kader van het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Vanwege duurzaamheidsargumenten gebeurde dat met thermisch gereinigde grond (TGG). Dat is grond die met behulp van extreme hitte is schoongemaakt en zo opnieuw gebruikt kan worden. TGG is inmiddels omstreden, omdat het niet altijd het gewenste effect heeft. Ook in Bunschoten zijn zware metalen en zouten in de bodem en het oppervlaktewater ontdekt.

Kalverensterfte

De vervuiling van de Westdijk kwam vijf jaar geleden aan het licht na verontruste geluiden over kalverensterfte bij een buurman van Huijgen. Het waterschap deed onderzoek, waaruit een hoge concentratie aan zouten en sulfaat in de teensloot langs de dijk bleek te zitten. Hoewel er geen verband bleek te bestaan tussen het drinken van water bij de vervuilde Westdijk en de dood van de kalveren, werden veehouders vanaf dat moment wel gewaarschuwd hun dieren niet meer uit de sloot te laten drinken. Wat de doodsoorzaak van de kalveren dan wel is geweest, is niet duidelijk. De GGD sprak in 2016 van een virus, maar kwam daarop terug na kritiek van de boer.
Drie jaar later, in 2019, bleek uit extra onderzoek dat mogelijk ook aangrenzende sloten vervuild zijn. Toen ontdekte het waterschap dat het water in de sloten ten zuiden van de Westdijk een 'hogere geleidbaarheid' had. Dat kon erop wijzen dat het zoutgehalte in het water ook daar hoger was dan normaal. De sloten werden daarom afgedamd, maar er bleven 'beperkte risico's' bestaan voor vee dat uit die sloten drinkt.

Extra bemonstering slootwater

Of de twee koeien zijn overleden door water uit de kavelsloot bij het weiland te drinken, is nog niet duidelijk. "We hebben het water meteen gecontroleerd door extra monsters te laten nemen", stelt woordvoerder Marja Reijnders van het waterschap. "De uitslagen van de onderzoeken verwachten we deze week."
Volgens de boer heeft het waterschap al toegezegd de schade voor het verlies van de koeien voor haar rekening te nemen, maar zover is het volgens het waterschap nog niet. "We lopen niet op de zaken vooruit. We zijn in goed contact met de agrariër en wachten eerst de uitslag van de onderzoeken af."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.