Vaccinatietempo schiet omhoog en Prinses Máxima Centrum hoeft geen geld van Sywert van Lienden

PROVINCIE UTRECHT - De oranjekoorts stijgt, maar het vaccinatietempo ook. Vandaag kan iedereen die in 1985 of 1986 geboren is een afspraak maken voor een coronavaccin. Dat en ander coronanieuws lees je in onze dagelijkse rubriek corona vandaag.

Geen geld van Sywert van Lienden

Meerdere kankerorganisaties, waaronder het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht, weigeren om geld aan te nemen van opiniemaker en CDA-lid Sywert van Lienden. "Wij zijn nog niet benaderd door Sywert. Maar het geld is volgens mij niet van hem, het is belastinggeld en dat moet terug naar de overheid. Dus wij gaan dit geld niet aannemen", zegt een woordvoerder van Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa). Het Prinses Máxima Centrum steunt die uitspraak.
Van Lienden zei gisteren in een interview bij het TV-programma Buitenhof dat het geld dat hij verdiende met een omstreden mondkapjesdeal met het ministerie van VWS een "maatschappelijke bestemming" moet krijgen. Hij zei de 9 miljoen euro te willen gaan beleggen en met het rendement iets te willen doen, onder meer voor "kankeronderzoek bij jonge mensen". Van Lienden zei voorafgaand aan de deal publiekelijk dat hij geen winstoogmerk had, maar dat bleek later onjuist.
Van Lienden en zijn compagnons hielden in totaal zo'n 20 miljoen euro over aan de deal met VWS.
De omstreden deal zorgde voor veel ophef. Afgelopen donderdag vloog er een vliegtuigje met de cynische tekst 'Bedankt Sywert' over onze regio.
De omstreden deal zorgde voor veel ophef. Afgelopen donderdag vloog er een vliegtuigje met de cynische tekst 'Bedankt Sywert' over onze regio. © Danny Boerboom

Vaccinatietempo opgeschroefd

Iedereen die in 1985 of 1986 geboren is, kan vanaf vandaag een afspraak maken voor een vaccinatie tegen het coronavirus. Het gaat om meer dan 239.000 mensen, die bij de prik het vaccin van Pfizer/BioNTech of dat van Moderna krijgen.
Het kan zijn dat sommige mensen uit 1985 en 1986 al zijn gevaccineerd omdat ze in de zorg werken of omdat ze een medisch risico lopen en dus voorrang hebben gekregen. Zij kunnen de nieuwe uitnodiging weggooien.
Vorige week werden mensen uit 1979 tot en met 1984 al uitgenodigd. De week daarvoor konden mensen uit 1969 tot en met 1978 een afspraak maken.
Het kabinet hoopt dat voor half juli elke volwassene die dat wil een eerste prik heeft gehad. De laatste lichting die daarbij aan de beurt komt, is geboren in 2003. Tot nu toe zijn meer dan 10 miljoen eerste en tweede prikken gezet.

Janssen

De overheid wilde voor begin juli al klaar zijn met de eerste prikronde, maar dit loopt wat vertraging op. Volgens De Jonge komt dat doordat vaccinfabrikant Janssen voorlopig veel minder doses kan leveren dan verwacht. Vervolgens besloot het kabinet om voorlopig helemaal geen nieuwe Janssen-prikken in te plannen. Dat zou hooguit nog tot een week vertraging kunnen leiden.
Volgens André Rouvoet, voorzitter van de GGD-GHOR, is het haalbaar dat het vaccineren begin september klaar is. "Mijn verwachting is dat als we de 12- tot 18-jarigen op een verstandige manier erbij doen, we ook deze groep in hetzelfde tijdsbestek zouden kunnen prikken", zei Rouvoet op NPO Radio 1.
De discussie of jongeren vanaf twaalf jaar ook het coronavaccin moeten krijgen, wordt nu gevoerd. In Duitsland zijn ze vandaag wel al gestart met het vaccineren van de twaalfjarigen. Rouvoet: "Mijn verwachting is dat die beslissing er in Nederland ook aan zit te komen". En als die leeftijdsgroep ook nog door de GGD moet worden geprikt, hoeft dat volgens de voormalige minister en leider van de ChristenUnie "niet extra te duren" en kunnen al die jongeren ook al in september zijn geprikt.

Aantal positieve tests duikt onder de 1500

Tussen zondag- en maandagochtend zijn in Nederland 1490 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Voor het eerst sinds 15 september komt het aantal positieve tests in een etmaal onder de 1500 uit. Het aantal sterfgevallen steeg met drie. Een van hen kwam uit Utrecht.
Op maandag zijn er doorgaans minder nieuwe gevallen dan op andere dagen. Dat komt doordat minder mensen zich in het weekeinde laten testen. Vorige week maandag waren er meer dan 2000 positieve tests en de maandag daarvoor meer dan 2700.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in de afgelopen zeven dagen 15.445 meldingen van positieve tests gekregen. Dat komt neer op gemiddeld 2206 per dag, en ook dat is het laagste peil sinds september.

Ziekenhuizen schalen ic-capaciteit af

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen maandag 993 coronapatiënten, blijkt uit de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het is de tweede dag op rij dat er minder dan duizend mensen met Covid-19 een ziekenhuisbed bezet houden.
Op de intensive cares werden afgelopen etmaal zeven nieuwe patiënten met corona opgenomen. Omdat er acht mensen werden ontslagen of overleden, liggen er nog 343 coronapatiënten op de ic's, één minder dan zondag. Ter vergelijking: precies een maand geleden, op 7 mei, werden nog 44 nieuwe coronapatiënten op de ic's opgenomen.
De verpleegafdelingen namen afgelopen 24 uur 51 nieuwe coronapatiënten op, maar de totale bezetting daalde eveneens. Er liggen momenteel 650 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt, in de klinieken.
Vanaf vandaag kunnen ziekenhuizen hun ic-capaciteit afschalen, maakte het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) vorige week bekend. Landelijk moeten er nu nog minimaal 1150 ic-bedden beschikbaar blijven, het niveau van voor de coronacrisis. In april moest de capaciteit juist nog omhoog naar 1550 ic-bedden. Vorig jaar - tijdens de eerste coronagolf - schaalden de ziekenhuizen op naar 2200 ic-bedden, maar toen werd vrijwel alle reguliere zorg verder gestaakt.

Veiligheidsberaad toch niet in Utrecht

Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio vergadert vandaag digitaal over hoe het gaat met de coronamaatregelen. De online bijeenkomst duurt een uur en bij de bespreking zijn ditmaal geen ministers betrokken. De burgemeesters zouden eigenlijk fysiek bijeenkomen in Utrecht, maar dat is gezien de agenda niet nodig.
Sinds afgelopen weekend mag de horeca 's avonds langer openblijven en theaters en musea zijn weer open. Het kabinet overweegt om al aan het eind van deze maand nog meer versoepelingen door te voeren. De burgemeesters bespreken hoe het in het weekeinde is gegaan met de handhaving van de versoepelde maatregelen. Aan de orde komen waarschijnlijk ook de spontane feestjes van groepen jongeren, die sinds het mooi weer is op tal van plaatsen, zoals parken, worden gehouden. De politie kan niet altijd en overal optreden tegen dit fenomeen.
Als er vanaf eind deze maand nog meer versoepelingen van het coronabeleid worden doorgevoerd, komen de burgemeesters in de zomermaanden niet meer wekelijks bijeen voor overleg.

Feest: leerlingen weer naar school

Vanaf 31 mei mochten alle middelbare schoolleerlingen weer naar school. Vanaf vandaag is het verplicht. Een enkele school in de provincie ging vorige week al open, maar het leeuwendeel had vorige week nog nodig. Bij De Breul in Zeist was dat vandaag reden voor een feestje.
Leerlingen van De Breul in Zeist werden verwelkomd met een orkest.
Het ministerie van Onderwijs verwacht dat maandag zeker 95 procent van de middelbare scholen weer volledig opengaat. De afgelopen drie maanden mochten leerlingen minimaal één dag per week fysiek naar school.
Ook gaan de meeste scholen die eerder aangaven te twijfelen of ze helemaal opengaan, volgens het ministerie weer volledig open. Scholen die toch deels dicht blijven, krijgen niet direct met sancties te maken, gaf de Onderwijsinspectie eerder aan.
Demissionair onderwijsminister Arie Slob zei vandaag tijdens een debat in de Kamer dat de Inspectie verdere stappen kan zetten als scholen onnodig dicht blijven. Hij denkt niet dat dit nodig is, mede omdat het ook goed ging toen basisscholen weer opengingen. Volgens hem is er "nadrukkelijk" ruimte voor maatwerk. "Iedereen snapt dat het een ingewikkelde tijd is."
Leerlingen en docenten moeten twee keer per week een zelftest doen. Dat is op vrijwillige basis. Als slechts de helft dit doet dan beperkt dat de risico's op verspreiding van het coronavirus binnen de schoolmuren al voldoende, zei Slob onlangs.

Waterleiding bij vaccinatielocatie in Nieuwegein gesprongen

Waterpech bij de Beursfabriek Nieuwegein: daar sprong vandaag een waterleiding. Mensen die er een vaccinatieafspraak hadden, konden op een andere locatie terecht. De GGD laat weten dat het daardoor in de middag erg druk is bij de Jaarbeurs.

Nieuwe vaccinatielocaties in Vianen, Soest en Wijk bij Duurstede

De GGD regio Utrecht is vandaag begonnen met het vaccineren op drie nieuwe locaties: Vianen, Soest en Wijk bij Duurstede. Op dit moment zet de GGD in de regio Utrecht ongeveer 11.000 prikken per dag, en hoopt dit op te kunnen voeren naar 25.000 als er meer vaccin beschikbaar is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.