Tweeling of replica? In Rhenen is in ieder geval een nieuw schilderij van de Rijnpoort te bewonderen

RHENEN - Het stadsmuseum in Rhenen is net als vele andere musea sinds kort weer open. Daar zijn ze maar al te blij mee, want het museum heeft er net een nieuw werk van de afgebroken stadspoort Rijnpoort bij. Lange tijd was de poort één van de drie toegangswegen naar de stad, totdat deze in 1841 gesloopt werd.
Toen kunsthandelaar Maikel van der Aalst vorig jaar een aantal schilderijen bij een familie in Gelderland ophaalde, stuitte hij op een schilderij van een grote poort, gemaakt door de Amsterdamse schilder Oene Romkes de Jongh (1812- 1896). Hij wist niet om welke poort het ging en begon een zoektocht op het internet.
Het Stadsmuseum van Rhenen opende toevallig net voor de coronacrisis een tentoonstelling 'Het raadsel van de Rijnpoort'. In deze tentoonstelling zijn verschillende werken van de Rijnpoort te vinden. Tussen sommige schilderijen zit soms wel een tijdsverschil van tweehonderd jaar. Daardoor ziet de poort er ook op geen werk hetzelfde uit.

Meest recente werk

In de tentoonstelling is één schilderij te bewonderen dat tot voor kort gezien werd als het meest recente beeld van de poort. Dit werk is gemaakt door Johannes Franciscus Christ in 1838. Aangezien de poort drie jaar later werd gesloopt, ging Maike Woldering, directeur van het stadsmuseum, er vanuit dat dat het laatste schilderij is van de niet meer bestaande poort. "Maar dit nieuwe schilderij is van een latere datum, dus misschien is dit wel het laatste schilderij", vertelt Woldering.
Lokale omroep XON maakte de volgende video:
De overeenkomsten van de twee schilderijen zijn groot
Het schilderij van Christ is van 1838 tot 1879 tentoongesteld in een museum in Den Haag. Het is de vraag of dit schilderij is nageschilderd door De Jongh of dat hij inspiratie opgedaan heeft van het schilderij en de poort nog zelf heeft kunnen aanschouwen. "Tegenwoordig maken we natuurlijk foto's als we naar het museum gaan," zegt Woldering, "maar vroeger gingen kunstenaars ook wel naar het museum om hun schilderkunst te oefenen, dus het kan ook dat hij het nageschilderd heeft."
Het blijft dus nog de vraag of dit nieuwe werk daadwerkelijk het laatste schilderij is van de poort. "Er is over deze schilder helaas niet veel bekend," zegt van der Aalst, "maar we weten wel dat hij actief was in Amsterdam en rondom Utrecht. Het zou dus zomaar kunnen dat hij wel degelijk in Rhenen is geweest en als één van de laatsten de poort nog heeft gezien."
Het is in ieder geval duidelijk dat de twee schilderijen meer overeenkomsten hebben, dan verschillen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.