Instellingen

Ook Bunbun wil het hart van Utrecht veroveren: 'Maar zal Nijntje nooit van haar troon stoten'

UTRECHT - Wie denkt aan een bekend Utrechts konijntje, denkt toch al snel aan de befaamde creatie van Dick Bruna. Maar wie met een oplettend oog door de binnenstad van Utrecht wandelt, heeft misschien ook weleens een sticker van Bunbun gespot. "Nijntje zou ik nooit van haar troon willen stoten, maar het op een na grootste konijn van Utrecht worden, zou een grote eer zijn", lacht de maker van het mysterieuze figuurtje.
Heb jij dit Utrechtse konijntje al gezien?
Het brein achter Bunbun wil graag anoniem blijven. "Ik krijg nooit klachten over Bunbun, maar in feite is het natuurlijk verboden dat hij overal in de stad aanwezig is."
Niet dat de 42-jarige tekenaar zich in het circuit van illegale graffitikunstenaars begeeft. Nog nooit spoot hij een Bunbuncreatie met een verfbus. Wel in de collectie: Bunbun op stickers, een gezeefdrukte Bunbun, webcomics met het konijntje in de hoofdrol en Bunbun uitgekerfd in hout.
Bunbun vervaardigd uit keramiek.
Bunbun vervaardigd uit keramiek. © RTV Utrecht
Het konijntje gaat dan ook al enkele jaren mee. "Hij is net 17 jaar oud geworden," vertelt de tekenaar in zijn atelier in de Utrechtse Daalsebuurt, "en ik ben hem nog altijd niet zat."
Je leest het goed: Bunbun viert zelfs een verjaardag. Het konijn heeft een lieve ontstaansgeschiedenis. Zijn maker ontmoette een kleine twintig jaar geleden een meisje. "In zo'n leuk alternatief tentje, in de tijd dat we nog niet compleet online leefden. Toen ik haar de volgende keer zag, had ik een knuffelkonijntje voor haar gekocht. Uiteindelijk bleek het toch meer een romance van die ene avond te zijn, dus het konijntje heb ik haar nooit meer gegeven. Vervolgens bleef het twee jaar in mijn jaszak zitten."

Blanco Hema-stickers

Als hij even niet wist wat hij moest tekenen, illustreerde hij een konijn. "Ik wilde ze door de stad verspreiden en vond stickers de makkelijkste manier. De blanco stickers van de Hema waren goedkoop en handig. Dat is de reden dat Bunbun rechthoekig werd."
Bunbun 'wants you for the US Army' bij de Ekko aan de Oudegracht
Bunbun 'wants you for the US Army' bij de Ekko aan de Oudegracht © RTV Utrecht
Enkele jaren geleden, op een zonnige dag, vroeg een vriend hoe oud Bunbun eigenlijk was. "Toen ben ik in de archieven gaan zoeken naar het oudste computerbestand. De datum die daarbij stond, ergens in mei - als het goed weer is dus - heb ik toen als Bunbuns verjaardag gemarkeerd. Eigenlijk was het verjaardagsfeest gewoon een goed excuus om bier te gaan drinken op het terras."
Bunbun als Marilyn Monroe, tegenover café Willem Slok aan de Korte Koestraat.
Bunbun als Marilyn Monroe, tegenover café Willem Slok aan de Korte Koestraat. © RTV Utrecht

Regenboogvlag

Toch is Bunbun met zijn 17 jaar ("en al meer dan 150 jaar in konijnenjaren") wel wat gegroeid, vindt de kunstenaar. "Ik ben zelf ook ouder geworden, mijn mening is veranderd. Als het even kan teken ik Bunbun niet-rokend bijvoorbeeld. En ik vind het ook fijn om Bunbun soms met een regenboogvlag af te beelden. Dat waren dingen waar ik vroeger niet eens over nadacht, maar nu vind ik dat in het kader van tolerantie alleen maar een fijne boodschap. Maar verder is Bunbun niet heel politiek geëngageerd hoor."
Voorlopig is de 42-jarige artiest nog altijd niet uitgekeken op Bunbun. "Er zijn nog zoveel tekentechnieken om uit te proberen. En ja, ik ben nog altijd vrijgezel," lacht hij. "Dus wellicht komt er ooit wel weer inspiratie voor een nieuwe creatie voor een date. Een tekening krijgen is sowieso leuker dan een bos rozen, toch?"
Batman-Bunbun.
Batman-Bunbun. © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.