Run op ontdooide vaccins in vaccinatiestraat Nieuwegein: 'Rij bij Lowlands is er niks bij'

© Ingezonden
PROVINCIE UTRECHT - De GGD Regio Utrecht heeft gisteravond met spoed 1200 Janssen-vaccins weggeprikt. De vaccins zijn door een stroomstoring ontdooid en beperkt houdbaar. Bij de vaccinatiestraat in Nieuwegein ontstond een lange rij mensen die in aanmerking wilden komen voor een inenting zonder afspraak. De GGD begon rond 21.30 uur mensen die geen kans meer maken weg te sturen omdat het terrein overvol raakte.
De stroomstoring in de Beursfabriek in Nieuwegein werd veroorzaakt door een kapotte waterleiding. De koelkasten waar de Janssen-vaccins in werden bewaard vielen erdoor uit. Als de vaccins niet tijdig werden opgemaakt zouden ze niet meer bruikbaar zijn, aldus de GGD die verspilling wilde voorkomen.
Blijdschap om onverwachte vaccinatie.
Blijdschap om onverwachte vaccinatie. © ANP

Eerst medewerkers en brandweer

Woordvoerder Lydia van der Meer van de GGD laat weten dat volgens de richtlijnen van het RIVM eerst medewerkers van vaccinatiestraten en bijvoorbeeld brandweerlieden van de Veiligheidsregio Utrecht zijn benaderd. Daarmee was voor enkele honderden vaccins al snel een bestemming gevonden.
Omdat het gerucht zich al snel via appgroepen en andere sociale media verspreidde besloot de GGD vanaf 20.30 uur ook mensen toe te laten die spontaan naar de locatie kwamen. Binnen een half uur stond er een rij van naar schatting 400 mensen voor de deur.
Deze mannen behoorden tot de gelukkigen.
Deze mannen behoorden tot de gelukkigen. © ANP

Enthousiaste sfeer

"Ik heb een beetje het idee dat we in een festivalrij staan", zei een vrouw die op een prik stond te wachten tegen RTV Utrecht. "Er is een hele enthousiaste sfeer, de zon gaat mooi onder hier. De rij van Lowlands is er niks bij." Een andere vrouw vertelde: "Ik zat net het laatste seizoen van 'Ex on the beach' te kijken, toen een vriendin die bij de GGD werkt appte dat er 1200 prikken over waren. Toen dacht ik, we springen in de auto!"
Via sociale media melden zich daarna de eerste gevaccineerden die alweer naar buiten mochten. "Ondanks mijn angst voor naalden kan ik een licht gevoel van euforie niet onderdrukken. DANK @ggdru @rivm @de wetenschap!", schrijft een Twitteraar. "Onverwacht geprikt vanavond met #Janssen. Komen we naar buiten, staat de rij in #nieuwegein tot aan de maccie!", aldus een ander.
Lachende gezichten bij de prikstraat.
Lachende gezichten bij de prikstraat. © ANP

Op is op

De GGD benadrukte dat de gegadigden zich goed moesten realiseren dat de vaccins mogelijk al op zouden zijn voor ze aan de beurt kwamen. En op was dan ook echt op. GGD-arts Sophie Niemansburg: "We hebben zoveel reacties gekregen van mensen die interesse hadden in het vaccin, wat heel goed nieuws is natuurlijk, dat er inderdaad rijen stonden. Op een gegeven moment bleek dat we niet voldoende vaccin hadden voor iedereen die zich had aangemeld."
Door de stroomstoring werden andere prik-afspraken verzet naar locaties in de omgeving. Daardoor was het gisterenmiddag ook drukker dan anders bij de vaccinatiestraat in de Utrechtse Jaarbeurs.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.