Impasse Nieuwe Zandpad lijkt doorbroken: Utrecht vindt stichting voor raamprostitutie

UTRECHT - De gemeente Utrecht heeft een partij gevonden die de 96 werkruimten gaat realiseren voor raamprostitutie op het Nieuwe Zandpad, tussen de waterzuivering en de Einsteindreef. Het is de Stichting Huisvesting het Nieuwe Zandpad geworden, die een ideëel karakter heeft.
Het zal nog wel jaren duren voordat het Nieuwe Zandpad gerealiseerd is
Het zal nog wel jaren duren voordat het Nieuwe Zandpad gerealiseerd is © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
De gemeente meldt vandaag dat de aanvraag van de stichting op alle punten als beste uit de bus is gekomen. Bij de beoordeling werd onder meer bekeken welke partij de raamprostitutie het veiligst mogelijk kan maken.
Daarbij sprong het financiële plan van de Stichting Huisvesting het Nieuwe Zandpad in het oog. De organisatie gaat samenwerken met een niet nader genoemde financiële instelling, die producten zoals een betaalrekening, verzekering of hypotheek kan leveren aan sekswerkers. Dat moet ertoe leiden dat zij minder gevoelig worden voor uitbuitingspraktijken.

'Belangrijke stap'

Burgemeester Dijksma schrijft in een toelichting dat deze voorlopige gunning ''een belangrijke stap voorwaarts in dit langlopende traject'' is. ''Een stad als Utrecht heeft een plek nodig waar het legale beroep van sekswerker op een veilige manier uitgeoefend kan worden.''
Eerder probeerde de gemeente tot drie keer toe een commerciële partij te vinden om de nieuwe prostitutieplekken te realiseren. De toenmalige burgemeester Aleid Wolfsen liet de woonboten op het oude Zandpad in 2013 sluiten, vanwege misstanden zoals mensenhandel en uitbuiting.
In het voorjaar van 2022 wordt bekend of de stichting definitief het Nieuwe Zandpad gegund krijgt. De organisatie moet eerst allerlei toetsen doorstaan. De gemeente kan nog niet zeggen wanneer er ook daadwerkelijk gebouwd kan worden.
Impasse Nieuwe Zandpad lijkt doorbroken: Utrecht vindt stichting voor raamprostitutie

'Magneet van problemen en ellende'

Sofyan al Kandoussi vindt dat Utrecht de wijk Overvecht in de steek laat. "Het is een mes in de rug van Overvecht." Hij begon een burgerinitiatief om de raad te dwingen een andere locatie te zoeken voor een nieuwe plek van raamprostitutie. Hij haalde duizenden handtekeningen op, maar de Utrechtse politiek beslist anders, er wordt niet gezocht naar een andere locatie.
"Een Nieuw Zandpad gaat ten koste van de veiligheid, en de leefbaarheid van Overvecht", zegt Al Kandoussi. "Het is in strijd met het gemeentelijk beleid. Aan de ene kant investeren in de wijk, en aan de andere kant plaats je zo'n magneet van problemen en ellende." De actievoerder sluit niet uit dat hij nog een nieuwe actie start om te voorkomen dat het Nieuwe Zandpad een plek in Overvecht krijgt. Al zijn volgens hem de mogelijkheden redelijk uitgeput.

GroenLinks juist blij

Maar GroenLinks, de grootste coalitiepartij in de stad, ziet de stap juist als iets positiefs. "Wij zijn superblij dat er voorlopig iemand is gevonden die het zandpad wil ontwikkelen", zegt fractievoorzitter Heleen de Boer. "Het betekent dat er een veilige plek komt voor sekswerkers om hun werk te doen."
De Boer is vooral enthousiast omdat de beoogde bouwer van het complex de zelfstandigheid en onafhankelijkheid van de sekswerkers ondersteunt. Ook het feit dat er een grote bank achter deze kandidaat staat geeft haar vertrouwen. "Dat is uniek, voor deze sector. Dat geeft veel vertrouwen dat dit geen louche partij is, maar dat dit echt mensen zijn met het hart op de juiste plek aan de slag gaan." Toch houdt ook GroenLinks een slag om de arm, in verband met de Bibob-toets, waarbij justitie kijkt of er belemmeringen zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.