Een beter milieu begint bij... een slinger van 176 meter aan mondkapjes

AMERSFOORT - Liefst 176 meter lang is de mondkapjesslinger van Danielle van Wallinga uit Amersfoort geworden. Met de slinger van bijna twee voetbalvelden lang wil de HU-medewerker een statement maken tegen zwerfafval.
In het voorjaar begon haar steeds meer de hoeveelheid afval op straat op te vallen. Vooral het grote aandeel van mondkapjes daarin verbaasde haar. "Ik dacht: nu ga ik er wat aan doen. Want zwerfafval is van niemand en daardoor eigenlijk ook weer van iedereen."

450 jaar

Met het opruimen van de mondkapjes wil ze bijdragen aan een beter milieu. "Een mondkapje doet er 450 jaar over om te vergaan en dan blijven er daarna nog steeds microplastics over", zegt ze.
Een paar keer per week ging ze aan de slag. Vooral in Amersfoort, maar ook op andere plekken. "Bijvoorbeeld bij mijn oma in Den Haag. Dan ging ik met haar een rondje wandelen en hield ik de mondkapjes apart."
De slinger is bijna twee voetbalvelden lang
Haar verzameling bleef groeien en ze vroeg een vriendin wat ze ermee zou kunnen doen. "Zij zei: maak er een slinger van". Van Wallinga kreeg vervolgens ook nog mondkapjes van twee vrijwilligers van Eemland Schoon, een vrijwilligersinitiatief om Amersfoort schoon te houden waarbij zijzelf ook is aangesloten.
In haar vrije uurtjes ging ze aan de slag met het maken van de slinger. "Ik had van tevoren een schatting gemaakt en dacht dat die 80 meter lang zou worden. Mijn ruimtelijk inzicht is voor verbetering vatbaar", lacht ze.

Ideeën welkom

Wat er nu gaat gebeuren met de slinger, weet ze nog niet. "Ik zoek nog iemand die het wil hebben. Het is ook zo zonde om het weg te gooien na al die noeste arbeid." Ideeën zijn welkom zegt ze, zolang het materiaal maar wordt hergebruikt.
Ondertussen zal ze ook zelf door blijven gaan met het opruimen van mondkapjes. "Maar ik gooi ze nu lekker bij het andere afval in de afvalzak." En misschien inspireert haar actie wel, hoopt ze. "Wie weet voelen andere mensen zich nu ook geroepen. Dan zien we straks allemaal mondkapjesslingers hangen, al dan niet oranje geverfd!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.