Veenendaler krijgt 1,5 jaar cel voor stelselmatige mishandeling van 8 van zijn kinderen

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
VEENENDAAL - Een 53-jarige man uit Veenendaal is door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Hij mishandelde dertien jaar lang zijn acht kinderen. Dat deed hij zowel lichamelijk als psychisch. Naast de gevangenisstraf, moet hij de kinderen ook een schadevergoeding betalen.
Volgens de rechtbank heeft de vader zijn kinderen een normale jeugd ontnomen. Het Openbaar Ministerie verdacht de Veenendaler ook van ontucht met een dochter, maar daarvoor zag de rechtbank onvoldoende bewijs.

Zwangere vrouw geslagen

Acht opgroeiende kinderen in het gezin werden vanaf jonge leeftijd jarenlang mishandeld. Ze werden vanaf 2008 stelselmatig door hun vader geslagen en waren er ook getuige van hoe hun broertjes en zusjes slachtoffer werden van het huiselijk geweld. In november vorig jaar deed Veilig Thuis aangifte bij de politie. Eén van de kinderen vertelde daar dat hij vaak door zijn vader werd mishandeld. De laatste keer sloeg zijn vader hem met een bezemsteel en raakte hij hem waar hij maar kon, zei de jongen.
De man sloeg niet alleen zijn kinderen. De rechtbank vindt bewezen dat hij ook zijn vrouw een keer mishandelde. Toen zij zwanger was, sloeg haar in haar buik. Het stel had in totaal elf kinderen. De minderjarige kinderen zijn uit huis geplaatst.

Geen complot

Volgens de advocaat van de man is er sprake van een complot tegen de vader. Hij stelt dat de kinderen hun verklaringen op elkaar afgestemd hebben, waardoor die niet betrouwbaar zijn. Maar de rechtbank gelooft dit niet. Alle kinderen verklaarden gedetailleerd over de mishandelingen. Hun verklaringen komen op bepaalde punten met elkaar overeen, maar zijn soms ook verschillend.
Dat ziet de rechtbank als aanwijzing dat de verhalen niet op elkaar zijn afgestemd en dat het gaat om eigen waarnemingen van de kinderen. Daarnaast zit in het dossier geen aanknopingspunt waaruit blijkt dat sprake is van een complot tegen de vader.

Straf

De rechtbank neemt het de man zeer kwalijk dat hij zijn kinderen jarenlang in hun eigen huis heeft mishandeld. Daardoor heeft hij hen een normale jeugd ontnomen en hun ontwikkeling mogelijk ernstig verstoord. De kans is erg groot dat zij hun hele leven last blijven houden van het feit dat hij voor een onveilige thuissituatie zorgde, vinden de rechters.
Na zijn celstraf moet de man zich laten begeleiden door de reclassering. De rechtbank legt de man ook een contactverbod met zijn acht kinderen op. De kinderen moet hij ieder 5.000 euro schadevergoeding betalen.
De opgelegde straf is lager dan de vijf jaar die de officier van justitie eiste. Dat komt vooral doordat er onvoldoende bewijs was voor seksueel misbruik van een dochter. Daarnaast zijn verdenkingen van vóór 2008 verjaard.
Het OM en de verdediging hebben twee weken de tijd om hoger beroep aan te tekenen tegen het vonnis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.