Gesteggel om het gele boekje, risiconiveau omlaag naar 'ernstig' en mondkapjesslinger

PROVINCIE UTRECHT - Nu de besmettingen en ziekenhuisopnames rap dalen, klinkt de roep om het oude leven weer op te pakken steeds luider. Ondertussen strijdt een Amersfoortse tegen mondkapjes die in de natuur belanden en wil seniorenbond ANBO dat het gele boekje een waardig alternatief wordt voor het coronapaspoort. Dat en meer lees je in onze dagelijkse rubriek corona vandaag.
Het gaat de goede kant op met de besmettingscijfers. In de afgelopen week registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 14.397 positieve coronatesten, 30 procent minder dan een week eerder en het laagste aantal sinds september. Op de intensive cares werden volgens voorlopige cijfers nog maar vijftig opnames gemeld. Dat is meer dan een halvering ten opzichte van de week daarvoor.
In alle leeftijdsgroepen is het aantal besmettingen verder gedaald. Ook onder jongeren, van wie er veel sinds vorige week maandag weer dagelijks naar hun middelbare school mogen. Steeds vaker krijgen mensen na een coronatest te horen dat ze het virus niet bij zich dragen. Afgelopen week was 7,2 procent van de testen bij de GGD positief. Dat was een week eerder nog 9 procent.
Volgens berekeningen van het instituut is het zogeheten reproductiegetal wel een fractie gestegen, tot 0,90. Dat wil zeggen dat 100 mensen die het virus hebben opgelopen gemiddeld 90 anderen besmetten. Afgelopen vrijdag stond het op 0,86. Het RIVM kijkt twee weken terug in de tijd om dit cijfer te bepalen. Heel actueel is het dus niet.
De sterfte door corona neemt intussen ook nog steeds verder af. Het RIVM registreerde afgelopen week 63 aan corona gerelateerde sterfgevallen, een week eerder waren dat er 66.

Ziekenhuisopnames dalen ook

Niet alleen het aantal besmettingen vermindert, ook het aantal ziekenhuisopnames daalt flink. Afgelopen etmaal werden slechts drie nieuwe coronapatiënten opgenomen op een Nederlandse intensive care. Dat is het laagste aantal sinds het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) begon met het delen van de ziekenhuiscijfers. Ook het totaalaantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen daalde opnieuw.
Op dit moment liggen er 937 patiënten met covid-19 op een verpleegafdeling of een intensive care. Dat zijn er 56 minder dan maandag. Zondag lagen er voor het eerst minder dan duizend coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen.
Op de intensive cares houden nu 321 coronapatiënten een bed bezet, 22 minder dan maandag. Op de verpleegafdelingen liggen 616 coronapatiënten. Maandag waren dat er nog 650. Er werden afgelopen 24 uur 49 nieuwe mensen met covid-19 opgenomen, maar omdat er meer patiënten werden ontslagen of werden overgebracht naar een intensive care nam het totaalaantal op de verpleegafdelingen wel af.

Risiconiveau in Utrecht omlaag naar 'ernstig'

Omdat alle cijfers dalen, is het risiconiveau in de meeste veiligheidsregio's gedaald. In elf regio's, waaronder Utrecht, ging de situatie van 'zeer ernstig' naar 'ernstig'. Zaanstreek-Waterland is de enige regio waar het risiconiveau is aangescherpt. Volgens het coronadashboard van de overheid geldt daar nu zeer ernstig, terwijl dit juist ernstig was.
Zeven regio's zijn op het hoogste niveau blijven staan. Dat zijn Haaglanden, Rotterdam-Rijnmond, Zuid-Holland Zuid, Gelderland-Midden, Twente, Brabant-Noord en Brabant-Zuidoost.

'Positieve trend, maar blijf vaccineren'

Het RIVM spreekt van een "positieve trend" en blijft benadrukken dat het belangrijk is dat mensen zich laten vaccineren én zich aan de basismaatregelen blijven houden. "Ook na vaccinatie is er nog een kleine kans dat je ziek kunt worden. Er zijn nu bijna 11 miljoen vaccinaties gezet, maar slechts 1 op de 5 mensen in Nederland is helemaal gevaccineerd", waarschuwt het instituut.
Dat vaccineren gaat overigens wel steeds sneller. Vanaf vandaag kunnen mensen uit 1987 een afspraak maken bij de GGD om gevaccineerd te worden. Ze krijgen het vaccin van Pfizer/BioNTech of Moderna.
Vanaf donderdag ontvangt deze groep een uitnodigingsbrief voor de vaccinatie per post. In totaal zijn er ruim 223.000 mensen geboren in 1987.
Verslaggever Peter Huting vertelt op RTV Utrecht over de laatste updates rondom corona.

'Houd nog even vol'

'Het is lastig maar houd nog even vol', is de boodschap die ook de handhaving van de gemeente Utrecht aan jongeren meegeeft. Afgelopen nacht troffen de handhavers een grote groep feestende bezoekers aan in park Lepelenburg. De politie heeft het park leeggeveegd: het was er te druk. Ook vraagt de gemeente aan parkbezoekers om het er schoon achter te laten.

Slinger van mondkapjes

Liefst 176 meter lang is de mondkapjesslinger van Danielle van Wallinga uit Amersfoort geworden. Met de slinger van bijna twee voetbalvelden lang wil de HU-docent een statement maken tegen zwerfafval.
Met het opruimen van de mondkapjes wil ze bijdragen aan een beter milieu. "Een mondkapje doet er 450 jaar over om te vergaan en dan blijven er daarna nog steeds microplastics over", zegt ze.
Een mondkapjesslinger van 176 meter lang.
Een paar keer per week ging ze aan de slag met opruimen. Vooral in Amersfoort, maar ook op andere plekken. Haar verzameling bleef groeien en ze vroeg een vriendin wat ze ermee zou kunnen doen. "Zij zei: maak er een slinger van." Van Wallinga kreeg vervolgens ook nog mondkapjes van twee vrijwilligers van Eemland Schoon, een vrijwilligersinitiatief om Amersfoort schoon te houden waarbij zijzelf ook is aangesloten.
Wat er nu gaat gebeuren met de slinger, weet ze nog niet. "Ik zoek nog iemand die het wil hebben. Het is ook zo zonde om het weg te gooien na al die noeste arbeid." Ideeën zijn welkom zegt ze, zolang het materiaal maar wordt hergebruikt.

ANBO: 'Gele boekje als Europees vaccinatiebewijs'

Seniorenbond ANBO roept de Nederlandse regering op om snel te regelen dat het gele inentingsboekje op Europees niveau geldt als vaccinatiebewijs tegen corona. Veel mensen hebben hun coronaprikken erin laten zetten of vragen er speciaal een voor aan, maar de status ervan blijft wat schimmig, ook al staat er in verschillende talen in dat het een internationaal certificaat is en staat het ministerie van VWS erin vermeld.
Lang niet alle ouderen hebben volgens ANBO een smartphone om straks hun prikken met een app te bewijzen of ze kunnen er niet zo goed mee omgaan. Het gele vaccinatieboekje zou een oplossing kunnen zijn om deze zomer toch op reis te kunnen naar het buitenland, zegt ANBO. Er zijn wel diverse mogelijkheden. Onder andere Duitsland, IJsland, Oostenrijk en Spanje accepteren het boekje wel als vaccinatiebewijs.
De Europese Commissie werkt aan het Digitaal Corona Certificaat (DCC) als corona-vaccinatiebewijs. In Nederland zal het DCC onderdeel worden van de CoronaCheck-app, die ook te gebruiken is voor toegang tot evenementen in eigen land. De Nederlandse overheid moet het gele boekje daarom ook snel aanmerken als vaccinatiebewijs in eigen land, vindt ANBO. "Het kan dan ook binnen Nederland worden gebruikt als alternatief voor de CoronaCheck-app."

Ook in Bunschoten komt een nieuwe vaccinatielocatie

De gemeente Bunschoten krijgt een vaccinatielocatie. In juni wordt er een tijdelijke vaccinatielocatie in sporthal De Toekomst ingericht. Het vaccineren gebeurt één dag per week op de dinsdag. De exacte datum waarop gevaccineerd gaat worden, is nog niet bekend. Dit heeft te maken met de daadwerkelijke levering van de vaccins.
Wethouder van Volksgezondheid Peter van Asselt is blij met een vaccinatielocatie in de gemeente Bunschoten: "Zo kunnen onze inwoners zich dichtbij huis laten vaccineren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.